EXCLUSIV

Elevii cer măsuri urgente pentru ca școlile să rămână deschise cu prezență fizică. „E absolut elementar să ne asigurăm că valul 5 al pandemiei nu ne ia, din nou, pe nepregătite”

Gabriela del Pupo 04.01.2022, 10:45
Elevii cer măsuri urgente pentru ca școlile să rămână deschise cu prezență fizică. „E absolut elementar să ne asigurăm că valul 5 al pandemiei nu ne ia, din nou, pe nepregătite”

În primele zile de școală, după sărbătorile de iarnă, epidemiologii trag puternice semnale de alarmă în ceea ce privește riscul răspândirii accelerate a tulpinei Omicron în paralel cu varianta Delta, mai ales după revenirea elevilor din vacanțe în țară sau în străinătate. Consiliul Național al Elevilor cere testare gratuită în școli, proceduri clare de dezinfectare a claselor și repartizarea de personal de la Direcția de Sănătate Publică acolo unde nu sunt cabinete medicale în școli.

De asemenea reprezentanții Asociației Părinților spun că începerea școlii nu putea fi amânată dar că școlile ar trebui să se asigure că au angajat suficient personal pentru dezinfecție iar părinții ar trebui să fie responsabili când fac testarea acasă.

Testare obligatorie și dezinfecție corespunzătoare pentru a se evita închiderea școlilor

Reprezentanții Asociației Părinților spun că începerea școlii pe 3 ianuarie nu putea fi evitată pentru că trebuie recuperate orele pierdute în cele 2 săptămâni de vacanță forțată. Crearea unui cadru pentru testarea obligatorie ar trebui să fie o prioritate altfel tot acest proces este ineficient.

„Nu există noțiunea de testare în masă în momentul asta, dacă se testează doar 25%, 30%, 40% dintre familii, atâta timp cât nu se transmite rezultatul corect și testarea nu se face în școală ci se face în familie, care poate să transmită o informație eronată, testele nu își îndeplinesc scopul. Era normal să se creeze obligativitatea testării în masă.” a declarat Iulian Cristache pentru impact.ro

Acesta spune că deși aceasta ar fi varianta ideală DSP nu are suficient personal pentru a asigura testarea în cadrul instituțiilor de învățământ.

„Nu avem resursa umană necesară, subscriu la ce spun elevii dar trebuie să fim și realiști. În acest moment Direcțiile de Sănătate Publică nu au posibilitatea de a pune la dispoziția școlilor atâția asistenți. Sunt peste 17.000 de școli cu personalitate juridică și școli arondate și grădinițe și așa mai departe, sunt 7000 cu personalitate juridică. Dacă am lua în calcul măcar 2 asistenți ar fi nevoie de 14.000 de asistenți. Nu avem un astfel de aparat numeros astfel încât să punem la dispoziție școlilor.” a mai spus Iulian Cristache.

De asemenea reprezentanții Asociației Părinților cred că școlile ar putea angaja personal suplimentar pentru asigurarea dezinfecției corespunzătoare în școli.

 

Peste 1000 de copii au avut test pozitiv in primele zile de scoala si gradinita, in Romania. Cati angajati din educatie au fost infectati

Măsuri menite să evite vacanța forțată sau școala online

Consiliul Național al Elevilor consideră că trebuie evitat scenariul în care se va ajunge la o altă vacanță forțată sau la trecerea în online pentru majoritatea instituțiilor de învățământ așa cum s-a întâmplat până acum în celelalte valuri.

„E absolut elementar să ne asigurăm că valul 5 al pandemiei nu ne ia, din nou, pe nepregătite, la fel cum s-a întâmplat în mod sistematic în ultimii doi ani. Guvernul trebuie să adopte o serie de măsuri urgente pentru a preveni riscul de infectare comunitară, dar şi pentru a putea menține școlile deschise cu prezență fizică pentru cât mai multă vreme. Altă vacanţă forţată sau o perioadă de şcoală online generalizată pur şi simplu vor asasina şi ultima fărâmă de încredere a populaţiei în şcoala românească„, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Silviu Morcan, potrivit unui comunicat.

Totodată, CNE cere şi dotarea şcolilor cu materialele sanitare necesare şi adoptarea unei instrucţiuni la nivelul Ministerului Sănătăţii, în aşa fel încât să existe o procedură „clară” de dezinfectare după fiecare schimb de clase, dar şi pilotarea şi, apoi, extinderea unui program de tipul „testare în curtea şcolii”, prin intermediul căruia, în zilele de weekend, în baza unei cereri prealabile, elevii şi personalul didactic să aibă posibilitatea de a se testa gratuit împotriva COVID-19, prin teste rapide antigen administrate de personal specializat din cadrul DSP – cu prioritate în unităţile de învăţământ care nu dispun de un cabinet medical, se mai arată în comunicat.

Nicolae Ciucă a avut ieri o discuție cu reprezentanți ai Ministerului Educației și cei din Ministerul Sănătății în cadrul căreia s-a analizat eficienţa programelor de testare a elevilor și posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă şi oferirea de măşti gratuite copiilor care au nevoie, dar și capacitatea de a se administra testele în școală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...