EXCLUSIV

Teste vândute sau aruncate! Asociația Părinților trage un semnal de alarmă: „Sunt mulți și vor și minți că le-au făcut.”

Gabriela del Pupo 07.12.2021, 15:21
Teste vândute sau aruncate! Asociația Părinților trage un semnal de alarmă: „Sunt mulți și vor și minți că le-au făcut.”

Campania de testare în școli, demarată cu puțin timp înainte de vacanța de iarnă, a început cu stângul din mai multe privințe. Încă înainte de prima zi de testare au putut fi observate anunțuri de vânzare a Kit-urilor primite de la scoală, pe internet. Și nu e de mirare că părintii ar putea face un astfel de gest pentru că reticența la testare în scoli nu a fost ascunsă în spațiul public.

Doar 216 scoli din aproape 17.000 au ales testarea în scoală

Doar 216 scoli din aproape 17.000 au ales testarea în scoală și 467 unități testează la școală sau acasă în funcție de nivelul de studiu.

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu spune că nu există bază legală pentru a impune obligativitatea testării în școli dar chiar și cei care și-au dat acordul și primesc aceste teste, nu pot fi verificați. Reprezentanții părinților spun că situația era previzibilă pentru că mulți dintre părinții reticenți își exprimaseră deja părerea despre testare.

„Nu avem cum să spunem că aceste teste salivare nu sunt bune, noi am țipat până acum cu ghilimelele de rigoare ca federație că nu toți părinții le vor face, că nu toți părinții vor declara corect ceea ce iese pe acel test. Am mesaje de la niște familii care spun că nu vor să facă și așa mai departe. Rolul lor este unul este unul benefic.” a declarat pentru impact.ro, Iulian Cristache, Președintele „Asociației Părinților”.

Profesori de saliva
Un test de saliva efectuat unei eleve

Acesta spune că multi părinti sunt reticenți.

„Și nu sunt nici puțini, sunt mulți și vor și minți că le-au făcut. Ministerul Educației trebuie să facă o centralizare pentru cei care și-au dat acordul și eu sunt sigur că și dintre cei care și-au dat acordul, în urma discuțiilor care sunt pe grupurile părinților și de rușine și-au dat acordul sunt sigur că o parte din ei nu vor face. Trebuie să ne uităm la procentul celor care sunt nevaccinați la nivel național. Eu sunt sigur că cel puțin 50% dintre ei nu vor face aceste teste. „

Ceea ce se și întâmplă, având în vedere că multe dintre teste au ajuns să fie comercializate pe internet, conform Digi24. Cele mai multe școli au ales ca testarea să se facă acasă astfel că tot procesul nu poate fi controlat, nici dacă este efectuat corect, nici dacă testele nu sunt aruncate.

Nici campania de vaccinare a elevilor nu a fost un succes

Aceeași reticență a părinților afectează și procesul de vaccinare a elevilor, doar 35 la sută dintre aceștia s-au vaccinat de la începutul campaniei din vară.

„Dacă încă avem 50% din populația adultă nevaccinată, vă dați seama că dacă tu ca părinte nu te vaccinezi nu îți vaccinezi nici copilul. Pleacă de la convingere și de la ceea ce se întâmplă la nivelul familiei. Ține de educație până la urmă, nu sunt pentru obligativitatea vaccinării, dar nici să ne mințim, adică să creăm niște false impresii. Probabil că va crește (rata de vaccinare, n.r) când vom avea un nou val și când toate ATI-urile vor fi pline” a mai spus Iulian Cristache.

Un alt fenomen care a fost descoperit, după ce au venit rezultatele testelor PCR în cazul elevilor testați pozitiv la testele rapide, este cel al rezultatelor fals pozitive, însă, spun părinții, avantajele testării depășesc inconvenientul acestor incidente.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...