Elena, „demonul lui Ceaușescu”. Cum i-a făcut tovarășa pe toți să o știe de frică

Redacția IMPACT 14.10.2019, 17:27
Elena, „demonul lui Ceaușescu”. Cum i-a făcut tovarășa pe toți să o știe de frică

Elena Ceaușescu este cea care a condus, alături de Nicolae Ceaușesu, România până la căderea comunismului, în 1989. Se știe despre ea că s-a aflat în spatele multor decizii luate de dictator.

Elena Ceaușescu era cunoscută drept o femeie fără suflet și fără empatie. Făcea tot posibilul pentru a-și elimina adversarii, nu suporta criticile și venea cu multe măsuri radicale. Unele erau ascultate de Nicolae Ceaușescu și implementate.

Despre Elena Ceaușescu se spune că își iubea doar câinii: cei doi labradori – Corbu și Sharuna.

Noile dezvăluiri apar în cartea jurnalistului francez, Edward Behr – denumită „Sărută mâna pe care n-o poți mușca”.

De ce era supranumită Elena „demonul lui Ceaușescu”

Elena Ceaușescu, adevăratul „artizan” al decretului care a interzis avorturile. Cum i-a venit această idee

„Tot ce se întâmpla rău era din vina noastră, povestește colonelul Maluțan, fostul lor pilot: covorul din elicopter care se scămoșa, zdruncinăturile provocate de timpul urât. Nu avea încredere în nimeni și ura pe toată lumea”, sunt câteva dintre paragrafele care fac referire la Elena Ceaușescu.

Elena Ceaușescu și-ar fi urât poporul și era lipsită de empatie, reiese din cartea jurnalistului francez.

„Sunt convins că-i era frică de ea, declară profesorul Ion Ardeleanu. Dacă trebuia să meargă la un dineu sau la o reuniune și era în întârziere, începea să se uite la ceas, să bâlbâie scuze și să transpire. Fără mine, tu n-ai fi nimic” și „Sunt singura pe care poți să contezi”, i-ar fi spus Elena fostului dictator.

Elena Ceaușescu era descrisă și de Eugen Proca, fost ministru al Sănătății.

„Era o adevărată scorpie. Nu era niciodată mulțumită. Era meschină și încăpățânată. Era demonul lui Ceaușescu. Ca atunci când ai de-a face cu un nebun, era mai bine s-o ocolești și s-o eviți. Cu el se putea cel puțin vorbi, avea ceva omenesc, dar ea era pur și simplu un monstru. Era extrem de vanitoasă și aproape analfabetă. Mă făcea să mă gândesc la ceva între Imelda Marcos, Evita Peron și Jiang Qing (a patra și ultima soție a lui Mao Zedong – n.r.). Puteți să mă întrebați cum a putut un asemenea cuplu să se cocoațe atât de sus? Aveau nervi și mușchi tari. Știau să-și aleagă oamenii și să profite de sistem”, spunea acesta.

Pentru a-și speria subalternii și pentru a băga frica în ei, Elena Ceaușescu își punea criticii pe o listă neagră. Mai departe, cariera lor avea de suferit.

Mai mult, făcea controale inopinate în bucătării și percheziții la servitori, ca să se asigure că n-au furat nimic.

Urmăriți Impact.ro și pe