El este ministrul demis pentru că a cerut desfiinţarea pensiilor speciale. Mihai Şeitan: „Nu există aşa ceva în altă parte”

Stan Filon 08.02.2021, 19:41
El este ministrul demis pentru că a cerut desfiinţarea pensiilor speciale. Mihai Şeitan: „Nu există aşa ceva în altă parte”

Un ministru s-a împotrivit pensiilor speciale și a plătit cu funcția pentru curajul său! Se întâmpla acum mai bine de 10 ani, pe vremea când Emil Boc se afla la cârma Guvernului României. A reușit să anuleze pensiile speciale, însă oamenii care au pierdut banii de la stat nu l-au uitat și nu au renunțat. Au făcut presiuni majore asupra sistemului, așa că ”minunea” nu a durat prea mult.

Acesta este ministrul demis pentru că a cerut desfiinţarea pensiilor speciale

Vorbim despre Mihai Şeitan, fost ministru al Muncii în Guvernul Boc II. Acesta nu a uitat răzbunarea pensionarilor de lux și are câteva idei despre cum ar trebui să se transforme acestea și ce formă ar trebui să prindă. Fostul ministru spune că acestea ar trebui să se transforme în pensii ocupaționale, ca în țările dezvoltate. Fostul ministru a acordat un interviu pentru Adevărul, în care a dezvoltat problema pensiilor speciale.

”A existat o legislaţie care a funcţionat vreo patru ani în care, cu excepţia magistraţilor, care nu au fost acceptaţi pentru a fi integraţi în sistemul public de pensii pe sistemul contributivităţii de Curtea Constituţională pe motive lesne de înţeles, restul, toate categoriile sociale care primeau pensii speciale – şi nu erau puţine, dar nu erau nici atât de multe ca acum –, au fost integrate într-un fel acceptabil în sistemul public de pensii fără probleme şi au şi funcţionat în acest sistem patru ani, până în 2014”.

Ministrul demis pentru ca a cerut desfiintarea pensiilor speciale
Ministrul demis pentru ca a cerut desfiintarea pensiilor speciale

”Foarte multe alte categorii sociale au considerat că şi ele pot obţine pensii speciale”

”Mulţi dintre cei care primeau pensii speciale au fost nemulţumiţi. Ca atare, mulţi dintre pensionarii din Armată şi din alte zone, în special cele de forţă, cu influenţă în sistemul politic, au reuşit să se întoarcă la legile vechi ale lor, cu pensii speciale, cu bani de la bugetul de stat, fără contribuţii, ba chiar mai avantajoase decât cele dinainte. În plus, foarte multe alte categorii sociale au considerat că şi ele pot obţine acest lucru şi, ca atare, au apărut pensiile parlamentarilor – care nu erau înainte –, ale funcţionarilor publici parlamentari, care sunt „mai funcţionari” publici decât alţii, ale primarilor şi consilierilor judeţeni, pensiile de la Curtea de Conturi, ale lucrătorilor din justiţie, pe lângă magistraţi etc.

Să nu uităm un lucru: nu sunt doar 200.000-300.000 de oameni care primesc astfel de pensii. Sunt încă vreo 500.000 activi, care nu plătesc contribuţie, urmând să obţină o astfel de pensie”, a mai spus Șeitan.

Mihai Șeitan este de părere că ar trebui făcut un sistem care se regăsește deja în afara țării, dar și la avocații din România. ”În țările din Uniunea Europeană nu există așa ceva, pensii fprp contributivitate. În general, mai ales în ţările dezvoltate, există sisteme care acceptă nişte pensii speciale, adică ocupaţionale.

Ce înseamnă asta? Militarii ar putea avea o pensie ocupaţională în care, ca şi la sistemul privat de pensii, plătesc contribuţie şi obţin o pensie de acolo. Cum, de altfel, se practică în România într-un singur loc: la avocaţi. Aceştia au sistemul lor, acolo ei plătesc contribuţii în sistem privat şi de acolo obţin beneficii. N-a fost nevoie de alt sistem”, a mai spus Șeitan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...