Cum se renunță, de fapt, la pensiile speciale. De ce gestul parlamentarilor USR e doar campanie electorală

Stan Filon / 24.11.2020, 15:48
Cum se renunță, de fapt, la pensiile speciale. De ce gestul parlamentarilor USR e doar campanie electorală

Parlamentarii USR au anunțat că își vor da demisia din Parlament pentru a nu primi pensii speciale. La fel a făcut și Marcel Ciolacu, liderul PSD. S-a aflat acum că aceasta este doar o mișcare politică, deoarece nu acesta este modul în care un parlamentar renunță la pensia specială.

Cum se renunță, de fapt, la pensia specială de parlamentar

Potrivit legii, de pensia specială beneficiază parlamentarii care fac cerere scrisă să o primească. Ea nu se acordă automat, deci cei care doresc să nu primească, pot foarte simplu să nu o solicite, atunci când ating vârsta pentru pensionare.

Parlamentarii USR au anunțat marți dimineață că își vor da demisia din Parlament pentru a nu beneficia de pensia specială. Același gest a fost anunțat, cu doar câteva ore înainte, și de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și de liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, care au spus că și alți parlamentari ai partidului vor urma demersul. PNL, PMP și UDMR au acuzat jocuri electorale.

Cum se renunta la pensia speciala de parlamentar
Cum se renunta la pensia speciala de parlamentar

Și Marcel Ciolacu a spus că își dă demisia

Potrivit legii, pensia pe care o încasează foștii parlamentari poartă denumirea de indemnizație pentru limită de vârstă și se acordă doar la cerere. Așadar, un fost parlamentar care ajunge la vârsta pensionării poate să nu beneficieze de indemnizație dacă nu depune cererea.

USR avea pregătit momentul demisiilor încă de luni, urmând ca marți să facă anunțul. Liderii PSD au aflat de demersul lor și le-au luat fața. Astfel, luni seara, Marcel Ciolacu și liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, au anunțat, pe Facebook, că demisionează ca să nu beneficieze de pensia specială.

Liviu Dragnea făcea același demers, în 2016

Un gest similar a făcut Marcel Ciolacu și în 2016, când alături de el își anunța demisia din Parlament pentru a nu beneficia de pensie specială chiar și Liviu Dragnea.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a calificat, marţi, drept „populism ieftin” gesturile parlamentarilor dispuși să își dea demisia. De cealaltă parte, PNL a făcut un demers pentru a le îndeplini visul parlamentarilor. Liberalii au cerut convocarea Birourilor permanente pentru adoptarea proiectului de lege privind abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Același lucru a fost solicitat și de PMP.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat să se ia act de demisiile parlamentarilor USR depuse marţi şi să se voteze vacantarea mandatelor, însă Dan Barna a atras atenţia că solicitările sunt cu data de 18 decembrie, acuzându-i pe liberali că doresc scoaterea acestui partid din Legislativ.

Parlamentul plătește pensii speciale de un milion de euro, în fiecare lună

”Suntem de acord să avem un plen în care să constatăm demisiile parlamentarilor USR începând cu data de 18 decembrie. Regulamentul spune că plenul constată vacantarea şi demisia, începând cu data demisiei. Vreţi să scoateţi USR din Parlament astăzi. Aceasta este realitatea juridică”, a spus Barna.

Pensiile speciale ale parlamentarilor sunt cuprinse între 2.000 și 13.000 de lei în funcție de numărul de mandate. Aproape 800 de foști parlamentari primesc în prezent pensie specială. În fiecare lună, Parlamentul plătește pensii speciale foștilor parlamentari în valoare de aproximativ 1 milion de euro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI