Editorial Dan Mlădinoiu. Declarațiile lui Putin de la Davos, ramura de măslin sau avertisment ferm către monolitul UE-NATO?

Dan Mlădinoiu 28.01.2021, 13:02
Editorial Dan Mlădinoiu. Declarațiile lui Putin de la Davos, ramura de măslin sau avertisment ferm către monolitul UE-NATO?

La ediția din acest an a Forumului Economic Mondial desfășurat în format online la Davos, două sunt temele de importanță deosebită. Anume, gestionarea pandemiei și amploarea într-o vizibilă creștere a inegalităților în domenii marcante, care pot afecta coeziunea societăților.

Temele prioritare în lume

Dacă la începutul anului trecut în superba stațiune de ski elvețiană s-a vorbit vag, în treacăt, despre apariția în China a unei misterioase pneumonii, lucrurile aveau să ia o turnură imensă și de un dramatism mondial. Bătrânul continent este reprezentat de șeful statului francez, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Asia “vorbește” prin intermediul președinților chinez și sud-coreean, premierii Indiei și Japoniei. Acest summit i-a dat prilejul lui Vladimir Putin să-și plaseze ideile într-un discurs în care avertizările au fost străvezii până și pentru un novice în ale politicii:

“Neînțelegerile ce există azi în lume sunt împletite, cum se spune, într-o spirală. După cum știți, incapacitatea, dar și lipsa de voință de a rezolva astfel de probleme în secolul XX au dus la catastrofa celui de-al Doilea Război Mondial. Bineînțeles, în zilele noastre un astfel de conflict mondial, care, sper eu, în principiu este imposibil, ar însemna sfârșitul civilizației”, conform site-ului RBC.

Tot el a precizat că situația poate evolua “imprevizibil și incontrolabil” dacă nu se iau măsuri pentru a preveni acest lucru, meționând că se poate ajunge la o luptă de genul “toți împotriva tuturor”. Pentru îndulcirea amenințărilor mascate, liderul de la Kremlin a salutat prelungirea tratatului New Start de limitare a arsenalelor atomice rus și american, afirmând că “este fără îndoială un pas în direcția cea bună”.

Forumul Economic Mondial
Forumul Economic Mondial

Actuala ordine mondială și puterea lui Putin

După părerea mea, frazele cu asperități aluzive ale președintelui Federației Ruse provin din următoarele  fapte: în anii ’30 nu a existat o pandemie, dar crahul financiar planetar a înlesnit lansarea fulminantă a lui Hitler și al său Reich, care știm ce urmări dezastruoase au produs. Inegalități de tot soiul erau și atunci, deci punctul doi are corespondență, nu și acoperire.

În Statele Unite nu mai există un Donald Trump “ales” cu ajutor estic, ci un Biden imprevizibil, ce conduce un staff de cinci stele în ale politicii, considerând gazoductul Nord Stream 2, cel prin intermediul căruia Rusia ar exporta prin Marea Baltică în Europa materie primă, “o afacere proastă pentru Europa”.

De altfel, Departamentul de Stat american va emite în scurt timp un raport referitor la companiile dispuse să ajute Gazprom la finalizarea dezideratului Moscovei. Să nu uităm că Germania, motorul economic numărul unu al continentului, este total dependentă de gazul și hidrocarburile rusești. Cancelarului Angela Merkel i se apropie finalul carierei politice. Nu se știe cine și cum va conduce și acest stat.

Direcția luată de Basarabia, după ultimele alegeri, este una pro-occidentală cu posibile tendințe materializate în ieșirea de sub influența „ursului siberian”. Rușii, ca și turcii, au în sânge conștiența perpetuată genetic a unor foste mari imperii. De aici o latentă și veșnică iritare. Intrarea lor într-un con de umbră este ultimul lucru pe care și l-ar dori. La Moscova, paritatea monedei unice europene  cu cea autohtonă este groaznică. 1 euro=100 de ruble!!!

Apoi, ca o picătură de noviciok ce a umplut paharul nemulțumirilor lui Putin este cazul Alexandr Navalnîi. Un disident de un curaj formidabil prin întoarcerea sa în Rusia, om care a scos în stradă sute de mii de cetățeni în 92 de orașe ale federației de sub comanda “țarului”. Unul din ele, Sankt Petersburg, fiind cel natal autocratului de la Kremlin. Multe țări cu democrații consolidate și-au exprimat intenția unor sancțiuni economice suplimentare impuse Rusiei, stat aflat într-o precară situație economico-socială.

Despre rebelele țărișoare cu ale lor acțiuni de gherilă la adresa Rusiei ce să mai vorbim! Nu cred că Vladimir Putin va avea îndrăzneala să acționeze butonul valizei nucleare asupra monolitului UE-NATO. Nici vecina lui, China. Însă, avertismentele expuse sporadic, precum cele de la Davos, au menirea să transmită mesajul – “suntem prezenți, nu ne uitați!” Au și latura afectiv liniștitoare de a colora dificultățile interne cu care se confruntă Federația Rusă.

Urmăriți Impact.ro și pe