Motivul real pentru care Vladimir Putin se teme de Aleksei Navalnîi. “Trebuie să fie zdruncinat și alarmat”

Ana Anitoiu / 27.01.2021, 08:26
Motivul real pentru care Vladimir Putin se teme de Aleksei Navalnîi. “Trebuie să fie zdruncinat și alarmat”

Motivul real pentru care Vladimir Putin se teme de Aleksei Navalnîi începe să iasă la suprafață. Pentru liderul rus, acest opozant, care a supraviețuit unei tentative de asasinat, reprezintă un real pericol, deși se află într-o închisoare din Moscova și în ciuda faptului că este prezentat drept un personaj prea puțin important de Kremlin, care până de curând refuza să-i fie pronunțat numele.

De ce se teme Vladimir Putin de Aleksei Navalnîi

Potrivit unei analize făcute de jurnalistul Gideon Rachman pentru The Financial Times, Vladimir Putin se teme de Aleksei Navalnîi chiar dacă Rusia a făcut față la condamnările internaționale și la sancțiunile economice ce i-au fost impuse după anexarea peninsulei Crimeea în anul 2014. În plus, în 2018, președintele rus părea sigur pe poziție, în contextul în care țara a găzduit un Campionat Mondial.

Totuși, juristul, activistul și politicianul rus Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, care a avut curajul să critice regimul Vladimir Putin, să mobilizeze opoziția și să militeze pentru democrație, reprezintă un motiv de îngrijorare pentru liderul rus. Opozantul a supraviețuit tentativei de asasinat ce a atras atenția întregii lumi și s-a întors în țara lui, unde știa că îl așteptau încarcerarea și poate chiar sfârșitul.

Motivul real pentru care Vladimir Putin se teme de Aleksei Navalnii. Trebuie sa fie zdruncinat si alarmat
Aleksei Navalnii

Motivul real pentru care Vladimir Putin se teme de Aleksei Navalnîi

Opozantul Aleksei Navalnîi a devenit cel mai mare risc cu care a avut de-a face Vladimir Putin, în vârstă de 68 de ani, în cele două decenii de putere. De ce? Potrivit jurnalistului Gideon Rachman, motivul este demonstrat de protestele ce au avut loc recent pentru eliberarea lui din închisoare. Deși au mai existat astfel de proteste față de regimul Putin, cele mai recente au arătat diferit.

”De data aceasta ceva pare diferit. Actualele proteste au avut loc în peste 100 de localități de pe tot cuprinsul Rusiei – de la Vladivostok pe coasta Pacificului la Irkuțk în Siberia și în Kazan, în Tatarstan. Observatorii experimentați afirmă că nivelul violenței folosite contra protestatarilor este în creștere: polițiștii și-au folosit bastoanele cu mai mult entuziasm, iar unii protestatari au ripostat și ei pe măsură. În 2012 opoziția nu avea un lider evident. Acum are”, a explicat autorul analizei.

Ce a dezvăluit Aleksei Navalnîi

Alături de organizația sa, Aleksei Navalnîi a dezvăluit că a fost construit un palat de o opulență uluitoare pentru Vladimir Putin. Acest palat ar fi depăși de 39 de ori teritoriul statului Monaco. În acesta ar fi amenajate un amfiteatru, un presupus teren de hochei subteran, precum și o încăpere destinată dansului la bară.

”Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, afirmă că, deși palatul pare să existe, el nu-i aparține lui Putin. De unde și întrebarea evidentă: cui îi aparține? (…) Regimul nu este pregătit să testeze această supoziție, permițându-i lui Navalnîi să candideze. Putin trebuie să fie zdruncinat, jenat și alarmat de apariția unui rival mai tânăr, mai arătos și mai curajos. Însă aparatul de represiune al statului rus rămâne unul formidabil. Anteriorii lideri ai opoziției au tins să ajungă după gratii, în exil sau morți – de exemplu Boris Nemțov, asasinat lângă Kremlin în 2015”, a mai scris Gideon Rachman.

Motivul real pentru care Vladimir Putin se teme de Aleksei Navalnii. Trebuie sa fie zdruncinat si alarmat
Vladimir Putin

Ce mișcare inteligentă a făcut Aleksei Navalnîi, din spatele gratiilor

Aleksei Navalnîi a făcut o mișcare inteligentă, din spatele gratiilor. Opozantul lui Vladimir Putin a anunțat că nu intenționează să se sinucidă. Motivul pentru care a făcut acest anunț a fost acela de a anula orice anunț pe care l-ar putea face autoritățile referitoare la o sinucidere a sa ori a unui deces în urma unui accident.

”Putin și aparatul său de sprijin speră probabil că repetatele arestări, demiteri, bătăi și omoruri vor epuiza într-un final opoziția. O cu totul altă întrebare este dacă și imaginea atent lustruită a conducătorului rus, de cel mai mare apărător al cetățenilor de rând, va putea supraviețui unei asemenea represiuni în masă. (…) Întreaga lume va privi cu interes ce urmează să se întâmple în Rusia, dar mai cu seamă China. Putin a format împreună cu președintele Xi Jinping o axă reacționară – contraatacând mișcările pro-democrație peste tot în lume”, mai arată analiza făcută de Gideon Rachman.

Un alt motiv pentru care Vladimir Putin este îngrijorat din cauza lui Aleksei Navalnîi

În plus, în tot acest context, au avut loc revolte în Hong Kong și Belarus. Acestea, apropiate de Beijing și Moscova, ar putea să inspire opoziția din China și pe cea din Rusia. Mai mult, noul președinte american, democratul Joe Biden, a cerut eliberarea lui Alexei Navalnîi și a susținătorilor săi. Înainte, republicanul Donald Trump prefera să afișeze o indiferență ”calculată” în privința democrației și drepturilor omului din țara condusă de Putin.

”Faptul că SUA și-au exprimat sprijinul pentru Navalnîi și pentru proteste îl va înfuria pe Putin. Unul dintre motivele pentru care el o detestă pe Hillary Clinton – și pentru care a pus umărul la înfrângerea ei – este faptul că ea a susținut protestele anti-Putin din 2012.Mașinăria de represiune a statului rus s-a pus în mișcare. Dar, dincolo de carapacea dură, fragilitatea de substrat a regimului președintelui Putin a devenit din nou vizibilă”, a încheiat Gideon Rachman.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI