După o creştere fulminantă, indicele ROBOR la trei luni începe să scadă. Cât plătesc în plus românii acum la rate

Mihnea Tălău 16.03.2022, 17:17
După o creştere fulminantă, indicele ROBOR la trei luni începe să scadă. Cât plătesc în plus românii acum la rate

Conform datelor Publicate de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri la 4,36% pe an, de la 4,37% atât cât a fost marţi. Trebuie spus că valoarea de 4,37% a fost cea mai mare valoare înregistrată în ultimii opt ani. Precedentul record de 4,40%, fusese înregistrat pe data de 5 august 2013. În data de 18 februarie 2021, acest indice era de 1,55% pe an.

Indicele ROBOR se calculează zilnic

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,44% pe an, de la 4,43% pe an în şedinţa anterioară, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni s-a menţinut la 4,52%.

Trebuie știut că ROBOR este rata medie a dobânzii la creditele în lei, pe piața interbancara si este publicat zilnic de Banca Naționala a României. Indicii ROBOR la 3 luni și la 6 luni sunt cei mai utilizați de bănci pentru stabilirea dobânzilor.

Indicele ROBOR se calculează zilnic și are că referintă media aritmetică a cotațiilor de dobandă utilizate de zece bănci selectate de BNR.

Curs BNR vineri, 28 ianuarie 2022. Euro și dolarul în raport cu leu

Ce influențează creșterile ROBOR

Valoarea ratei unui credit în lei se calculează în funcție de ROBOR (la 3 sau la 6 luni) plus o marja procentuala, ce reprezintă riscul clienților băncii si marja de profit pe care o solicită banca.

Pentru calculul dobânzilor dintr-o luna, se ia în calcul indicele ROBOR din ultima zi a lunii anterioare.

Economiștii spun că creșterile ROBOR sunt influențate printre altele de rata inflației care continua sa crească, de instabilitatea politica, dar si de lichiditatea abundenta din sistemul bancar.

Creșterea Robor își pune amprenta pe dobânzile creditelor cu dobânda variabila, însă majoritatea romanilor au credite cu dobânda variabila si vor simți creșterile în dobânda lunara ce trebuie achitata către bancă.

Experții din domeniul financiar estimează că ROBOR va continua să crească și anul acesta. Cele mai pesimiste scenarii anunță un ROBOR  de 6% în următoarele șase luni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...