Veste proastă pentru românii care au credite la bănci. Indicele ROBOR este în creștere accentuată

Mihnea Tălău 07.03.2022, 13:37
Veste proastă pentru românii care au credite la bănci. Indicele ROBOR este în creștere accentuată

Dobânzile interbancare se află într-o continuă și accelerată creștere și din pricina Războiului din Ucraina. Românii cu rate la bănci vor avea dobânzi mai mari de plătit. Banca Națională a României (BNR) a anunțat că indicele ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a fost cotat luni la 4,25%, în creştere cu 5,4% faţă de ziua de vineri.

Indicele ROBOR în continuă creștere

Practic, acesta a crescut în weekend de la 4,03%, la 4,25%, cât se înregistrează astăzi.

Și indicele ROBOR la 6 luni, folosit la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,30% de la 4,17%, iar indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, s-a mărit la 4,40% comparativ cu 4,28% atât cât era vineri.

Trebuie știut că ROBOR este rata medie a dobânzii la creditele în lei, pe piața interbancara si este publicat zilnic de Banca Naționala a României. Indicii ROBOR la 3 luni și la 6 luni sunt cei mai utilizați de bănci pentru stabilirea dobânzilor.

Țările din jurul României iau măsuri după ce au remarcat că dobânzile încep să crească
Creșteriea dobânzilor

Ce influențează creșterile ROBOR

Valoarea ratei unui credit în lei se calculează în funcție de ROBOR (la 3 sau la 6 luni) plus o marja procentuala, ce reprezintă riscul clienților băncii si marja de profit pe care o solicită banca.

Pentru calculul dobânzilor dintr-o luna, se ia în calcul indicele ROBOR din ultima zi a lunii anterioare.

Economiștii spun că creșterile ROBOR sunt influențate printre altele de rata inflației care continua sa crească, de instabilitatea politica, dar si de lichiditatea abundenta din sistemul bancar.

Creșterea Robor își pune amprenta pe dobânzile creditelor cu dobânda variabila, însă majoritatea romanilor au credite cu dobânda variabila si vor simți creșterile în dobânda lunara ce trebuie achitata către bancă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...