Ratele românilor sunt în creștere continuă. ROBOR a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii opt ani

Ioana Bucur 15.03.2022, 16:02
Ratele românilor sunt în creștere continuă. ROBOR a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii opt ani

Ratele românilor sunt în creștere continuă. Marți, 15 martie 2022, indicele ROBOR la trei luni, cel în funcție de care se calculează costul creditelor în lei, a ajuns la 4,37% – cea mai mare valoare din ultimii opt ani. Recordul precedent, adică 4,40%, fusese înregistrat pe 5 august 2013. Specialiștii financiari au vești proaste și pentru următoarele șase luni.

ROBOR a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii opt ani

Vești proaste pentru românii cu credite în lei. Marți, indicele ROBOR la trei luni a crescut la 4,37%, aceasta fiind cea mai mare valoare din ultimii opt ani. Cu doar o zi înainte, luni, 14 martie, ROBOR la trei luni era de 4,36%, arată cotaţiile de la Banca Naţională a României (BNR).

La începutul lui 2020, indicele ROBOR la trei luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

În cazul indicelui ROBOR la șase luni, care este folosit pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, valoarea a crescut la 4,43% pe an, de la 4,42% pe an în şedinţa anterioară, iar ROBOR la 12 luni s-a menţinut la 4,52%.

Ratele românilor par a fi în creștere continuă. Specialiștii din domeniul financiar estimează că ROBOR va continua să crească și anul acesta. Cele mai pesimiste scenarii anunță un ROBOR  de 6% în următoarele șase luni.

„ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci. Ratele de referintă ROBOR se stabilesc pentru 8 scadențe: O/N (overnight), T/N (tomorrow), 1W (1 săptămană), 1M (1 lună), 3M (3 luni), 6M (6 luni), 9M (9 luni) și 12M (12 luni). Începând cu 11 noiembrie, BNR a renunțat să mai comunice ROBOR 9M. Indicele ROBOR se calculează zilnic și are că referintă media aritmetică a cotațiilor de dobandă utilizate de zece bănci selectate de BNR.”

Ratele românilor sunt în creștere continuă. ROBOR a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii opt ani

Nu este momentul pentru noi credite

Specialiștii au oferit o serie de recomandări importante pentru românii care se gândeau să acceseze un credit sau să își achite toate ratele rămase printr-o rambursare anticipată. Nu este momentul potrivit pentru astfel de decizii.

Înainte de a deveni datori la bancă, trebuie făcută o analiză la sânge a situației financiare a familiei pe termen lung. Regula ce ar trebui aplicată mereu spune că niciun credit nu ar trebui să depășească veniturile pe patru ani.

Rata lunară nu ar trebui să depășească 20, până la 25% din venitul familiei, asta pentru că pe „parcursul celor 30 de ani o să mai crească euro, o să mai crească ROBOR-ul sau IRCC-ul, o să mai scadă veniturile poate”, spune Arian Asoltanie, trainer financiar, potrivit observatornews.ro.

Din păcate, puțini români se încadrează în procentele recomandate, ajungând să plătească chiar și dublu. Potrivit calculatorului finzoom.ro, într-un singur an, rata pentru un credit de 250.000 lei, luat pe 30 de ani, a crescut cu 30 la sută, de la aproximativ 1.300 de lei la 1.800 de lei pe lună.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...