Domnitorul Matei Basarab moare la 9 aprilie 1654. Ce lucrări s-au tipărit în vremea sa?

Daniela Alexandru 09.04.2022, 11:49
Domnitorul Matei Basarab moare la 9 aprilie 1654. Ce lucrări s-au tipărit în vremea sa?

Unul dintre cei mai importanți domnitori ai Țării Românești, Matei Basarab, se stinge din viață la 9 aprilie 1654, după domnie îndelungată, caracterizată prin stabilitate, dar și o mare înflorire economică și culturală. Domnitorul a avut una dintre cele mai lungi domnii la Târgoviște, 22 de ani, iar în tot acest timp măsurile sale politice și economice au avut ca scop bunăstarea poporului și creșterea veniturilor statului.

Punerea accentului pe sprijinirea producției manufacturiere vor duce la repunerea în funcțiune a minelor de la Baia de Aramă şi Baia de Fier, construirea unei mori de hârtie la Călimăneşti şi a unei fabrici de sticlă la Câmpulung.

Din punct de vedere cultural, unele dintre cele mai mari realizări din timpul domniei lui Matei Basarab sunt publicarea Pravilei mici în anul 1640, o culegere de legi bisericești, prima lucrare tipărită în limba română și a Îndreptării Legii, numită și Pravila de la Târgoviște, în anul 1652, primul cod de legi tipărit în spațiul românesc.

Prima școală superioară din Țara Românească

Pe parte educațională domnitorul poruncește ca, la Târgoviște, să înceapă să funcționeze Școala Domnească, prima școală superioară din Țara Românească.

Mazilirea domnitorului Matei Basarab
Domnitorul Matei Basarab

În timpul domniei lui Matei Basarab, în Târgoviște, au loc schimbări foarte importante. Cetatea este înconjurată de o centură de apărare, formată dintr-un șanț adânc, dublat pe dinăuntru de un val de pământ de 3 metri, întărit cu bușteni. Fortificația se întindea pe 5 km lungime și era prevăzută cu mai multe porți de intrare. Tot acum se ridică un nou zid de incintă în jurul reședinței voievodale, se construiește o baie turcească și se adaugă un etaj caselor domnești.

De-a lungul domniei sale a avut mai mereu conflicte cu domnitorul moldovean Vasile Lupu, care a atacat în mai multe rânduri Ţara Românească cu intenția de a ocupa tronul acestei ţări.

După ce moare, la 9 aprilie 1654, Matei Basarab este înmormântat la Târgoviște, însă tătarii îi vor profana mormântul în 1658 și trupul domnitorului este mutat la ctitoria sa, Mănăstirea Arnota.

Urmăriți Impact.ro și pe