Mazilirea domnitorului Matei Basarab. Cine l-a trădat pe voievod

Daniela Alexandru 02.11.2021, 18:44
Mazilirea domnitorului Matei Basarab. Cine l-a trădat pe voievod

Astăzi, 2 noiembrie, se împlinesc 382 de ani de la mazilirea unuia dintre cei mai iubiți domnitori din cei care au domnit de la Târgoviște, Matei Basarab. În urma intrigilor domnului moldovean, Vasile Lupu, domnitorul muntean este mazilit de sultanul Murad al IV-lea.

Mazilirea domnitorului Matei Basarab

Această ultimă intrigă a domnitorului moldovean nu a fost singura din timpul domniei lui Matei Basarab, Vasile Lupu dorind să îl înlăture pe domnitorul muntean pentru a fi înscăunat unul dintre fiii săi, Ioan.

Domnitorul Matei Basarab a întreținut relații diplomatice cu mai multe țări europene precum Austria, Polonia sau Transilvania, iar acest lucru a crescut antipatia otomanilor, aceștia din urmă fiind din ce în ce mai convinși că mazilirea domnitorului muntean este o soluție bună.

În plus, sultanul l-a însărcinat și sprijinit pe Vasile Lupu să îl alunge pe Matei Basarab de la domnia Țării Românești. Confruntarea dintre cei doi domnitori a avut loc la Ojogeni, acolo unde turcii au trimis 30.000 de oameni în ajutorul domnitorului moldovean. Din această confruntare iese victorios Matei Basarab, Vasile Lupu pierzându-l inclusiv pe fiul său Ioan.

Matei Basarab a fost unul dintre domnitorii cei mai iubiți din cei peste 33 care au domnit la Târgoviște. A fost un mare iubitor de oameni și a inițiat ample lucrări la Mitropolie (1640), la biserica Sfântul Nicolae – Andrășești (1653) și la biserica Sfinții Împărați (1650). Tot în timpul domniei lui Matei Basarab se ridică Valul Cetății, cunoscut în Târgoviște și ca Șanțul Cetății.

Întregul oraș a fost înconjurat de un val de pământ cu palisadă de lemn și șanț, întărit cu bastioane (1645-1646), păstrat în parte până azi. Din inițiativa domnului au fost refăcute conducta din tuburi ceramice care aproviziona cu apă curtea, baia domnească, podurile de peste Ialomița, mai multe troițe, ciutura domnească și altele, se arată în Enciclopedia Orașului Târgoviște.

Urmăriți Impact.ro și pe