Doliu în lumea artistică! A murit actrița Olivia de Havilland, cunoscută din filmul Pe Aripile Vântului

Diana Dumitrache 27.07.2020, 09:38

Cinematografia mondială este în doliu! Olivia de Havilland, actriţa cunoscută pentru filmul „Pe aripile vântului”, a murit la vârsta de 104 ani. Alături de Kirk Douglas, născut și el în 1916, a fost cel mai longeviv star de la Hollywood.

Olivia de Havilland a murit! Actriţa din „Pe aripile vântului” avea 104 ani

Născută în Japonia într-o familie britanică, pe 1 iulie 1916, Olivia de Havilland a cunoscut culmile succesului la Hollywood. Cu un tată avocat, Walter de Havilland, descendent al unei familii britanice din Guernesey, şi o mamă actriţă de teatru, Olivia de Havilland a fost verişoara lui Sir Geoffrey de Havilland, pionier al aviaţiei.

Probabil vă întrebaţi cum a ajuns în SUA. În 1919, părinţii ei s-au despărţit, iar mama a avut ideea de a se muta la Saratoga, aproape de San Francisco. 15 ani mai târziu, Olivia se pregătea să devină profesoară de limba engleză. Dar destinul îi pregătea altceva.

Cocheta cu lumea artistică, avea în sânge pasiunea pentru teatru, aşa că făcea parte dintr-o trupă amatori. În 1934, este remarcată de Max Reinhardt în „Visul unei nopţi de vară”, după William Shakespeare. Regizorul nu a stat pe gânduri şi a angajat-o pentru o adaptare filmată, semnând un contract pe cinci ani cu studiourile Warner Brothers.

Doliu în lumea artistică! A murit actrița Olivia de Havilland, cunoscută din filmul Pe Aripile Vântului
Doliu în lumea artistică! A murit actrița Olivia de Havilland, cunoscută din filmul Pe Aripile Vântului

Următorii ani au însemnat pentru frumoasa Olivia roluri importante precum cel din „Căpitanul Blood/ Captain Blood” (1935), alături de australianul Errol Flynn. În timp, devin cuplul cel mai cunoscut pe ecran. Aceştia au jucat împreună în opt filme.

În 1939, Olivia de Havilland joacă rolul care îi schimbă total cursul vieţii. O interpretează pe Melanie Hamilton, din “Pe aripile vântului”. Filmul, o capodoperă, primeşte nouă premii Oscar şi are cele mai mari încasări la acea vreme.

“Am văzut filmul de câteva zeci de ori şi de fiecare dată îmi aduce bucurie. Din fericire, nu mă face melancolică. Când îi văd cum vibrează pe ecran, că am experimentat o astfel de reuniune cu ei, mă bucură”, spunea ea despre colegii săi care nu mai trăiesc.

Premiile Oliviei de Havilland, printre cele mai râvnite de actriţele de la Hollywood

Olivia de Havilland era una dintre ultimele staruri din Epoca de Aur a Hollywoodului rămase în viaţă. A avut o carieră de peste 50 de ani şi a jucat în aproape 50 de lungmetraje.

Pentru rolurile principale din „To Each His Own” (1946) şi „The Heiress” (1949), de Havilland primeşte două premii Oscar. Mai mult, în palmaresul actriţei se numără şi două Globuri de Aur, dar şi un premiu pentru interpretare primit la Veneţia, pentru „The Snake Pit” (1948).

Urmăriți Impact.ro și pe
Diana Dumitrache
Sunt absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă, Filologie, din Roman, precum şi a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi Literatura Română –...