Măsuri fără precedent în lumea artistică. Filme și seriale retrase de pe HBO și Netflix după scandalul anului

Luiza Moldovan 10.06.2020, 13:24

Decizie controversată luată de board-ul Netflix și HBO Max, în contextul amplelor mișcări rasiale din Statele Unite ale Americii. Lumea culturală a fost inflamată de această decizie pe care mulți o consideră exagerată. Cum își justifică giganții streaming-media decizia.

Scandalul anului provoacă mutări importante în lumea artistică

Clasicul cinematografiei americane, filmul-capodoperă „Pe aripile vântului”, a fost scos din grila de programe de Netflix și HBO Max. „Conține imagini rasiste care, din păcate, reprezintă un loc comun în societatea americană„, a justificat un reprezentant al HBO Max această decizie.

„Aceste reprezentări rasiste nu au fost în regulă atunci și nu sunt în regulă nici acum. Am simțit că, păstrând acest titlu în oferta noastră, fără să explicăm și fără să denunțăm aceste reprezentări, ar fi un gest iresponsabil. Aceste reprezentări sunt, cu siguranță, împotriva valorilor WarnerMedia, astfel că atunci când vom reîntoarce filmul în grilă, o vom face după discuții despre contextul istoric și după denunțarea acestor reprezentări, dar va fi reprezentat ca o creație originală, pentru că, dacă facem altfel, e ca și cum am pretinde că aceste prejudecăți nu au existat. Dacă vrem să creăm un viitor mai drept și mai echitabil, trebuie, în primul rând, să ne înțelegem istoria”, a explicat acesta pentru Variety.

Decizia a scandalizat lumea culturală și nu numai Foto Credit: Selznick/MGM/Kobal/REX/Shutterstock (5886286a)

Decizia a scandalizat lumea culturală și nu numai Foto Credit: Selznick/MGM/Kobal/REX/Shutterstock (5886286a)

Miliția culturii în acțiune

„Pe aripile vântului”, ecranizarea cărții cu același nume scrisă de Margaret Mitchell, e filmat pe o plantație lângă Atlanta, după Războiul Civil  din America. Hattie McDaniel, actrița care a jucat rolul servitoarei lui Vivienne Leigh (Scarlett) a fost prima actriță de culoare care a câștigat un premiu Oscar. După ce filmul „Parasite” a câștigat un Oscar anul acesta, președintele Donald Trump a citat acest film drept o alternativă de preferat: „Putem să ne luăm înapoi , vă rog?”.

Dar protestele antirasiste din State produc schimbări nedorite și cu alte producții. Ieri, HBO Max a anunțat scoaterea din oferta de programe a serialului Little Britain din cauza folosirii prea dese a apelativului „blackface” (față de negru).

Urmăriți Impact.ro și pe