Discuții importante despre încetinirea încălzirii globale. Danemarca a făcut primul pas și a inaugurat un depozit de stocare a dioxidului de carbon

Elena Avramescu 13.03.2023, 10:41
Discuții importante despre încetinirea încălzirii globale. Danemarca a făcut primul pas și a inaugurat un depozit de stocare a dioxidului de carbon

În curusl zilei de miercuri, Danemarca a inaugurat un depozit de stocare a dioxidului de carbon, fiind primul de acest fel din lume care depozitează CO2 importat din străinătate, ce a fost amenajat în Marea Nordului, la adâncimea de 1.800 de metri.

Danemarca vrea cu orice preț încetinirea încălzirii globale

Depozitele de acest fel, localizate pe locul fostelor zăcăminte de petrol exploatate, sunt considerate instrumente esenţiale pentru încetinirea procesului de încălzire a climei globale, însă tehnologia este încă la început, astfel că și costurile sunt destul de mari. În plus, se pare că depozitul de CO2 se află pe locul unui fost zăcământ de petrol, care a contribuit la emisiile de gaze cu efect de seră.

Ulterior s-a aflat că proiectul a fost inaugurat miercuri la Esbjerg de prinţul moştenitor Frederik al Danemarcei, iar procedura de captare şi stocare a carbonului (CCS) are în plan în extragerea şi înmagazinarea CO2-ului, fiind principalul vinovat pentru încălzirea planetei.

Gazul este adus pe mare către platforma Nini West, ce a fost amplasată la graniţa cu apele teritoriale norvegiene, după care este transferat într-un rezervor situat la adâncimea de 1,8 kilometri. Autorităţile daneze au în plan să atingă neutralitatea carbonului până în anul 2045, fiind considerat este un instrument vital din cutia de unelte climatice.

„Întrucât subsolul nostru are un potenţial de stocare mult mai mare decât propriile emisii, suntem în măsură să stocăm şi carbonul provenit din alte ţări”, a declarat ministrul danez pentru Climă şi Energie, Lars Aagaard.

Nu trebuie uitat faptul că Marea Nordului este o regiune propice pentru depozitare, deoarece găzduieşte extrem de multe gazoducte şi rezervoare geologice golite după decenii de exploatări petroliere şi gaziere.

Zăcămintele epuizate de petrol şi de gaz prezintă numeroase avantaje, pentru că ele sunt bine documentate şi există deja infrastructuri care pot, foarte probabil, să fie reutilizate”, a declarat Morten Jeppesen, directorul Centrului de Tehnologii Offshore din cadrul Universităţii Tehnologice din Danemarca (DTU).

Discutii importante despre incetinirea incalzirii globale
Incalzirirea globala

În plus, TotalEnergies urmează să exploreze potenţialul de depozitare la peste 2 kilometri sub fundul mării, având obiectivul de a capta anual 5 milioane de tone de CO2 în jurul anului 2030. Norvegia nu se lasă mai prejos și a declarat că va primi peste câţiva ani mai multe tone de CO2 lichefiat, provenit de pe „Bătrânul continent”.

„CCS nu trebuie să fie utilizat pentru a menţine nivelul actual al producţiei de CO2, ci este necesar pentru a limita CO2-ul din atmosferă. Costul generat de stocarea carbonului trebuie redus şi mai mult pentru ca CCS să devină o soluţie durabilă de atenuare, pe măsură ce industria de profil va deveni mai matură”, a declarat cercetătorul francez Morten Jeppesen.

Însă în rândul activiştilor care militează pentru protejarea mediului, noua tehnologie a generat păreri împărţite.

„Ea nu reglează problema şi prelungeşte structurile care sunt dăunătoare. Metoda nu schimbă obiceiurile noastre mortale. Dacă Danemarca vrea cu adevărat să îşi reducă emisiile, atunci trebuie să se concentreze pe sectoarele care produc cantităţi mari, precum agricultura şi transporturile”, a spus Helene Hagel, directoarea departamentului pentru energie din cadrul Greenpeace Danemark.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...