Investiția care va îmbogăți resursele de gaz ale României. Exploatarea din Marea Neagră, pregătită să înceapă

Beatrice Dumitru 13.12.2022, 20:19
Investiția care va îmbogăți resursele de gaz ale României. Exploatarea din Marea Neagră, pregătită să înceapă

Două companii au depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) un act esențial înainte de începerea producției de gaze în Marea Neagră. Investiția a fost estimată la patru miliarde de euro, iar decizia finală este estimată pentru mijlocul anului 2023.  Prima producţie de gaze ar fi în anul 2027.

Document pentru începerea investițiilor în Marea Neagră

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunța în luna august că acordul petrolier de concesiune a perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră conține o prevedere care obligă operatorii perimetrului să declare până la finalul acestui an dacă zăcămintele descoperite au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.

Astfel, OMV Petrom și Romgaz au depus marți la ANRM declarația de comercialitate pentru proiectul de producție a gazelor din Marea Neagră, un document premergător anunțului oficial de începere a exploatării gazelor. Ambele companii ar urma să investească câte două miliarde de euro în proiect.

Investiția care va îmbogăți resursele de gaz ale României. Exploatarea din Marea Neagră, pregătită să înceapă
Producția de gaze în Marea Neagră ar putea începe în 2027.

OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declaraţiei de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declaraţia de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiţie şi începerii dezvoltării. Investiţia totala a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimată la până 4 miliarde de euro. În contextul îndeplinirii tuturor paşilor procedurali, decizia finală de investiţie este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producţie de gaze pentru începutul anului 2027″, au precizat reprezentanții OMV Petrom, pentru Agerpres.

Klaus Iohannis, despre importanţa proiectului

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanţa strategică a proiectului Neptun Deep pentru România şi a solicitat conducerii OMV începerea exploatărilor offshore în cadrul perimetrului deţinut de Romgaz şi OMV Petrom.

Conducerea OMV a prezentat atunci stadiul proiectului și și-a luat angajamentul de a adopta decizia finală de investiţie la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil.

În anul 2012, Petrom anunța descoperirea unui zăcământ de gaze în Marea Neagră, estimat între 42 și 84 miliarde de metri cubi de gaze. La acel moment, Exxon era operatorul perimetrului, în parteneriat cu Petrom, adr între timp acțiunile companiei americane au fost cumpărate de Romgaz.

România consumă anual 10-11 miliarde de metri cubi de gaze și își asigură peste 70% din necesar din producția internă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...