Schimbările climatice vin cu răcirea planetei, nu doar cu încălzirea. Deși se luptă cu efectele cauzate de încălzirea globală, omenirea are de înfruntat și un efect paradoxal, asociat cu fenomenul de răcire cauzat de creșterea cantității de apă și a nivelului de reflexie a luminii solare de norii plini de poluanți atmosferici, creați de arderea combustibililor fosili.
Poluanții atmosferici ucid aproximativ 7 milioane de oameni în fiecare an. O mare parte din această poluare este reprezentată de particule minuscule care rămân suspendate în aer și care, atunci când sunt inhalate, pot să dezvolte boli de inimă și plămâni, dar și cancer.
Umiditatea din atmosferă se poate condensa în picături de nor cu aerosoli. Aerosolii pe care arderea combustibililor fosili îi adaugă în atmosferă fac ca aceste picături să fie mai numeroase, iar norii să reflecte mai mult lumina Soarelui și, potențial, să reziste mai mult.
Acest lucru crește cantitatea de lumină solară pe care norii o împrăștie înapoi în spațiu, în loc să fie absorbită de Pământ. Din acest motiv, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), organismul științific însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale datorită efectelor activității umane, a concluzionat că aerosolii creați în acest mod de acțiunea umană răcesc clima și maschează unele efecte ale gazelor cu efect de seră, scrie sciencealert.com.
Poate să pară o veste bună, în contextul amenințărilor încălzirii globale, dar nu e motiv de sărbătoare. Aerosolii și efectul lor de răcire există foarte puțin timp. În plus, efectul lor nu este benefic, el perturbând ciclul natural.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În timp ce CO2 (dioxidul de carbon) emis de mașini și centrale electrice pe cărbune va continua să existe, aerosolii emiși ca parte a poluării aerului vor înceta să mai aibă influență în termen de o lună. Practic, asta înseamnă că, de îndată ce încetăm să emitem aerosoli, efectul tampon asupra schimbărilor climatice dispare, în timp ce gazele cu efect de seră din atmosfera noastră vor continua să încălzească planeta.
Un nou studiu realizat de un grup de oameni de știință de la Universitatea din Oxford a descoperit că efectul poluării aerului asupra reflexiei norilor poate fi mai mare decât a fost evaluat anterior. Unii dintre acești aerosoli emiși de vapoare sunt vizibili în imaginile din satelit sub formă de dungi lungi și albe, însă datele recente sugerează că mai puțin de 5% din această poluare este vizibilă.
Studiul a folosit o bază de date globală a rutelor navelor care conține mai mult de 2 milioane de trasee pe parcursul a șase ani. S-a descoperit că emisiile acestora, chiar și atunci când sunt invizibile în imaginile din satelit, fac norii din apropiere mai vizibili. Acest lucru se datorează parțial faptului că emisiile invizibile cresc cantitatea de apă din nori.
Estimările anterioare sugerau că emisiile vapoarelor au avut un ușor efect de uscare asupra norilor, motiv pentru care oamenii de știință e posibil să fi subestimat cum răcește acest lucru atmosfera.
Actualul studiu a combinat datele traseelor vapoarelor cu modele ale prognozei meteo, pentru a simula locurile unde aceste emisii au fost purtate de vânt și au intrat în nori, ceea ce le-a permis studierea efectelor aerosolilor chiar și când urmele lăsate de vapoare nu erau vizibile.
Folosind datele obținute de la sateliți, experții au măsurat cantitatea de apă lăsată în norii poluați în comparație cu cea din cei nepoluați. Iar concluzia a fost că emisiile vapoarelor – chiar când nu erau vizibile din sateliți – făceau ca norii să reflecte mai multă lumină solară în spațiu, parțial și pentru că emisiile respective măreau cantitatea de apă din nori.
În plus, cercetătorii au folosit un algoritm ce putea detecta urmele emisiilor vapoarelor înainte și după introducerea normelor contra poluării, în 2020, de către Organizația Maritimă Internațională. Rezultatul a fost că, după aplicarea respectivelor norme, reflectivitatea norilor poluați a scăzut cu 25%.
Pe de altă parte, aceasta înseamnă că, neintenționat, reducerea poluării aerului a cauzat încălzirea climei. Dar reglementarea poluării aerului nu este la cote atât de semnificative încât să protejeze climatul. Singura cale pentru aceasta este eliminarea folosirii combustibilului fosil, au conchis oamenii de știință.