Directorul Nuclearelectrica lansează un avertisment: „România are nevoie de noi capacităţi nucleare”

Elena Avramescu 03.11.2022, 17:09
Directorul Nuclearelectrica lansează un avertisment: „România are nevoie de noi capacităţi nucleare”

În contextul actual, al crizei energetice, se pare că România are nevoie de noi capacităţi nucleare, dar la un preț accesibil pentru toată lumea. În acest sens, cea mai bună variantă o reprezintă reactoarele de mari dimensiuni, precum şi cele modulare mici. Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, este de părere că aceasta este cea mai viabilă soluție pentru realizarea securităţii energetice şi protecţia consumatorilor.

România și nevoia de noi capacităţi nucleare

Compania Nuclearelectrica, împreună cu ROMATOM și Candu Energy Inc, membră a Grupului SNC-Lavalin, NuScale Power, Fluor şi Sargent & Lundy, a organizat evenimentul „Proiectele de energie nucleară din România – Zilele Furnizorilor” în perioada 19-21 octombrie 2022, acest lucru întâmplându-se în cadrul programului de dezvoltare a proiectelor nucleare civile.

Scopul acestui program inedit este de a reuni o parte importantă a industriei naţionale de vârf a companiilor producătoare de echipamente şi furnizoare de servicii, ce joacă un rol de bază în dezvoltarea proiectelor nucleare strategice ale României.

„Avem un angajament ferm de a dezvolta atât reactoare de mari dimensiuni, cât şi reactoare modulare mici. Credem că ambele au un rol valoros de jucat. Reactoarele la scară mare pot asigura o energie electrică în banda curată şi la preţuri accesibile iar, in plus, SMR-urile pot asigura flexibilitatea reţelei, precum şi aplicaţii non-electrice, cum ar fi căldura şi hidrogenul.

Ambele sunt necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării şi decarbonizarea, iar România are nevoie de noi capacităţi nucleare, are nevoie de energie curată, stabilă şi la preţuri accesibile, ca soluţie pentru realizarea securităţii energetice şi protecţia consumatorilor.

În acest sens, ne angajăm să construim parteneriate puternice şi de încredere cu furnizorii locali şi să implicăm industria românească în astfel de proiecte complexe”, a declarat Cosmin Ghiţă în cadrul evenimentului.

Directorul Nuclearelectrica lanseaza un avertisment
Directorul Nuclearelectrica lanseaza un avertisment

În discuție a intervenit și Teodor Chirică, preşedinte emerit ROMATOM, care a ținut să precizeze că includerea energiei nucleare în Taxonomia pentru Finanţare Durabilă este un semn bun pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor nucleare naţionale.

Și John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale Power, a ținut să spună câteva cuvinte, notând faptul că se bazează pe potenţialul furnizorilor din industria nucleară din România de a participa la un proiect vital pentru țara noastră, iar pentru NuScale a reprezentat încă de la început o prioritatea construirea unui lanţ de aprovizionare robust pentru tehnologia nucleară avansată.

Se pare că potenţialul de participare a industriei nucleare româneşti are șansa de a fi evaluat la aproximativ 1,6 miliarde de euro, fiind vorba despre 25% sau chiar 40% din valoarea totală a contractului de inginerie, procurare, construcţie şi punere în funcţiune. Acest lucru se referă la o contribuţie semnificativă cu impact major asupra economiei naţionale.

În plus, studiul indică faptul că industria locală are posibilitatea de a asigura în jur de 19.000 de locuri de muncă angajate în dezvoltarea programului nuclear românesc, mai precis 11.000 de locuri de muncă existente și alte 8.000 de locuri de muncă care pot fi create în contextul în care vor fi comenzi.

Nuclearelectrica SA este o companie naţională românească ce se ocupă cu producerea de energie electrică, termică şi combustibil nuclear și funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei. În plus, statul român deţine nu mai puțin de 82,49% din acţiuni, în timp ce restul acţionarilor dețin 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...