Virgil Popescu, vești noi despre construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă: „Vom avea parte de suportul Departamentului de Energie al SUA”

Elena Avramescu 28.07.2022, 07:37
Virgil Popescu, vești noi despre construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă: „Vom avea parte de suportul Departamentului de Energie al SUA”

Reactoarele 3 și 4 de la Cernovodă, precum și SMR-ul de la Doiceşti, încă se află pe masa discuțiilor în SUA, după cum a anunțat ministrul român al Energiei. În cursul zilei de ieri, Virgil Popescu s-a întâlnit cu cea de-a doua femeie conducător al U.S. Department of Energy, Jennifer Granholm, unde a vorbit despre paşii viitori pe care România îi va face pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, realizate cu ajutorul SUA

Sunt vești bune pentru România, deoarece în aproape un an de zile de la anunţul noului parteneriat pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR), s-au făcut paşii necesari pentru asigurarea independenţei şi securităţii energetice din țara noastră.

„Vom avea parte de suportul Departamentului de Energie al SUA pentru a finaliza aceste proiecte importante. De asemenea, i-am mulţumit doamnei Granholm pentru susţinerea pe care o acordă României”, a spus ministrul Energiei.

Vestea a fost dată la scurt timp după ce Virgil Popescu s-a întâlnit şi cu secretarul adjunct al Departamentului de Comerţ al SUA, Don Graves, în cadrul discuției stabilindu-se dezvoltarea relaţiilor comerciale cu SUA.

„Astăzi am avut o întâlnire de lucru, în cadrul vizitei în SUA, şi cu Don Graves – Deputy Secretary of Commerce, care are o vastă experienţă în gestionarea eficientă a fondurilor şi în domeniul economiei. Am transmis că ţara noastră susţine dezvoltarea relaţiilor comerciale cu SUA şi, totodată, încurajăm schimbul de bune practici pentru dezvoltarea sectorului privat şi a economiei”, a mai declarat Virgil Popescu.

În urmă cu două zile, Virgil Popescu a vorbit și cu Reta Jo Lewis, președintele US Exim Bank, cu privire la construcția noilor reactoare de la Cernavodă, dar și despre sprijinul acordat de SUA României în dezvoltarea programului nuclear civil.

Virgil Popescu, vesti noi despre constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda
Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

„Am continuat discuţiile despre construcţia noilor reactoare de la Cernavodă cu Reta Jo Lewis – Preşedintele US Exim Bank. În cadrul întâlnirii am discutat despre sprijinul pe care România îl va primi pentru reactoarele 3 şi 4. Totodată, preşedintele Exim Bank a reiterat dorinţa de a sprijini investiţiile strategice în dezvoltarea programului nuclear civil în România şi de a asigura finanţarea.

Relaţia de cooperare România – SUA are o dinamică foarte bună şi este în permanentă dezvoltare. Sunt convins că vom finaliza etapa de finanţare a reactoarelor 3 şi 4 până la finalul acestui an cu sprijinul US Exim Bank”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Nuclearelectrica a făcut un anunț în decursul anului trecut, spunând că a fost avansat Proiectul Unităţilor CANDU 3 şi 4 de la Cernavodă, iar în cadrul etapei pregătitoare, EnergoNuclear S.A., compania de proiect, a fost semnat și primul contract cu Candu Energy.

Acest lucru pare să vină cu beneficii pentru țara noastră socio-economice pentru țara noastră, precum generarea de aproximativ 19.000 de locuri de muncă. În plus, 20 de milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual cu patru unităţi în operare, iar contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie, la nivel naţional, va creşte cu până la 36%.

Cu doi ani în urmă, US Exim Bank şi-a arătat interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, cum ar fi de tipul celor nucleare, în valoare totală de nu mai puțin de 7 miliarde de dolari.

Momentan, cele două reactoare de la Cernavodă ce se află în funcţiune asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...