Nicolae Ciucă, despre independența energetică a României: „Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane dolari studiile de proiectare în România este un pas esențial pentru domeniul nuclear civil românesc”

Elena Avramescu 27.06.2022, 08:40
Nicolae Ciucă, despre independența energetică a României: „Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane dolari studiile de proiectare în România este un pas esențial pentru domeniul nuclear civil românesc”

Anunțul SUA referitor la investiția de 14 milioane de dolari pentru studiile de proiectare a reactoarelor modulare de mici dimensiuni din România este un pas uriaș pentru domeniul nuclear românesc, a notat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă, vești bune despre independența energetică a României

„România face pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie. Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane dolari studiile de proiectare în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) este un pas esențial pentru domeniul nuclear civil românesc.

În paralel cu dezvoltarea tehnologiei SMR, România va construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Producția de energie nucleară contribuie la scăderea gradului de poluare generată de centralele termoelectrice și la creșterea gradului de protecție a mediului, ambele fiind obiective asumate de întreaga Uniune Europeană”, a scris premierul Nicolae Ciucă pe Facebook.

Se pare că acest lucru îi încurajează pe toți cei implicați în industria nucleară din România și pe experții români din domeniu să se implice, cu scopul de a deschide țării noastre calea către energia viitorului, nepoluantă, stabilă, precum și accesibilă.

„Prin aceste proiecte, platformele de extracție a gazului metan din Marea Neagră și investițiile în energia regenerabilă, România va deveni nu doar independentă energetic, ci și un furnizor stabil în regiune”, a mai precizat premierul.

Nicolae Ciuca, despre independenta energetica a Romaniei
Centrala nucleara Romania

În plus, SUA vor investi alte 14 milioane de dolari în studiilor pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) în România, a anunțat, în cursul zilei de duminică, ministrul Energiei, Virgil Popescu. Mai precis, guvernul Statelor Unite, în colaborare cu firma americană NuScale Power, urmează să finanțeze studiile de proiectare pentru instalarea în România a unor centrale de tip SMR (reactor modular mic), fiind primele de acest fel în Europa. Acest anunț a fost făcut chiar de Casa Albă cu ocazia summitului G7 și a fost salutat de președintele Klaus Iohannis, care subliniază că asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic bilateral.

Primul reactor modular mic (SMR) din România urmează să fie instalat la fosta termocentrală de la Doicești, din județul Dâmbovița, au anunțat luni Nuclearelectrica și compania americană NuScale la un seminar organizat la București în parteneriat cu Departamentul de Comerț al Statelor Unite.

„În urma studiului, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind considerat adecvat în această fază conform criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale”, a spus Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica.

În plus, centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și chiar va ajuta România să poată evita producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Urmăriți Impact.ro și pe