Diana Șoșoacă, acuzată de legături cu serviciile secrete rusești. Care este rolul senatoarei în operațiunea controlată de Kremlin

Beatrice Dumitru 27.03.2023, 10:41
Diana Șoșoacă, acuzată de legături cu serviciile secrete rusești. Care este rolul senatoarei în operațiunea controlată de Kremlin

O organizație nonprofit de cercetare a politicilor publice susține că senatoarea Diana Șoșoacă are legături cu serviciile secrete militare din Rusia și face referire și la cea mai recentă operațiune a acestora în România. Organizația mai spune că este posibil ca aceasta să fi intrat în atenția serviciilor secrete de la Moscova ca fost membru al partidului AUR.

De ce este acuzată Diana Șoșoacă de legături cu serviciile secrete militare rusești

Diana Șoșoacă, aleasă senator pe listele partidului extremist AUR, dar apoi exclusă, are acum propriul său partid. Organizația Robert Lansing Institute a publicat joi, 23 martie, o analiză care arată că Diana Șoșoacă are legături cu serviciile secrete militare din Rusia.

Robert Lansing Institute susține că cea mai recentă operațiune a serviciilor de informații militare ale Rusiei o implică pe senatoarea Diana Șoșoacă, care a depus un proiect de lege privind anexarea unei părți din teritoriul Ucrainei – Bucovina de Nord, o parte din regiunea Cernăuți, Basarabia și Insula Șerpilor. Astfel, ea propune anularea Tratatului din 1997 privind relațiile de bună vecinătate și retrocedarea „pământurilor istorice” către România, notează G4media.

Diana Șoșoacă, acuzată de legături cu serviciile secrete rusești. Care este rolul senatoarei în operațiunea controlată de Kremlin
Diana Șoșoacă este membră a Partidului S.O.S. România.

Potrivit evaluării noastre, operațiunea în care este implicată Șoșoacă este o simplă copie a manevrei mediatice pe care șeful Serviciului rus de Informații Externe a lansat-o cu privire la presupusele planuri ale Poloniei de a anexa o parte din vestul Ucrainei”, scrie în analiza Robert Lansing Institute, preluată de G4media.

Reacția Dianei Șoșoacă

Analiza mai arată că proiectul de lege depus de senatoare este o teză care „repetă narațiunile Kremlinului cu privire la motivele și legitimitatea revendicărilor asupra teritoriului Ucrainei”. De asemenea, experții Robert Lansing Institute mai susțin că „e posibil ca Șoșoacă să fi intrat în atenția serviciilor secrete rusești” ca fost membru „al partidului de extremă dreapta AUR, din care a fost exclusă pentru că nu era de acord cu strategia acestuia”.

Senatoarea Diana Șoșoacă a reacționat după acuzațiile aduse de Robert Lansing Institute și a afirmat că nu știe ce înseamnă GRU și nu are nicio legătură nici cu Rusia, nici cu nu alte servicii ale nici unui stat. Mai mult, aceasta a catalogat acuzațiile lansate de Robert Lansing Institute ca fiind „dezinformări”.

Nu știu ce înseamnă GRU și nu am nici o legătură nici cu Rusia, nici cu nu știu ce servicii ale nici unui stat, dar uitându-mă la cei care lucrează la Institutul Robert Lansing am văzut că acolo sunt câțiva foști agenți ai serviciilor secrete occidentale. Așadar cred că trebuie să le adresați lor întrebarea pentru ce servicii lucrează atunci când lansează asemenea enormități și dezinformări. Aceasta este maniera tipică a dezinformării de a arunca noroi în orice inițiativă patriotică”, a spus Diana Șoșoacă.

După depunerea proiectului de lege prin care cere anexarea mai multor teritorii ale Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko, a anunțat că instituția va iniția „impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă”,despre care a spus că este „o amenințare la adresa securității naționale”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...