Descoperirea fără precedent din Egipt care a fascinat cercetătorii: cea mai veche și completă mumie

Gabriel Peneș 30.01.2023, 15:38
Descoperirea fără precedent din Egipt care a fascinat cercetătorii: cea mai veche și completă mumie

Marea civilizație a Egiptului antic are, în continuare, surprize spectaculoase pentru arheologi. De curând, o echipă de arheologi condusă de dr. Zahi Hawass, fostul secretar general al Consiliului Suprem pentru Antichități al Egiptului, a descoperit mai multe morminte în apropierea Piramidei în trepte de la Saqqara, dintre care unul conținea cea mai veche și completă mumie găsită până în prezent în „țara faraonilor”.

Descoperirea fără precedent din Egipt care a fascinat cercetătorii

Egiptologii au descoperit în apropierea capitalei Cairo un mormânt regal care ar putea conține cea mai veche și completă mumie descoperită vreodată în Egipt, potrivit coordonatorului echipei de săpături arheologice, renumitul dr. Zahi Hawass, relatează Reuters.

Hawas le-a declarat reporterilor, joi trecută, că mumia despre care se crede că are 4.300 de ani a fost găsită pe fundul unui puț cu o adâncime de 15 metri ce a fost descoperit într-un grup de morminte găsite recent în apropierea Piramidei lui Djoser, supranumită și Piramida în trepte, de lângă Saqqara, la aproximativ 25 de kilometri de Cairo. Rămăşiţele mumificate sunt ale unui bărbat pe nume Hekashepes și se aflau într-un sarcofag de calcar sigilat în mortar.

„Această mumie ar putea fi cea mai veche și completă mumie descoperită în Egipt până acum”, a declarat Hawas, un fost ministru egiptean al Antichităților care este cunoscut în întreaga lume datorită numeroaselor sale apariții în documentare difuzate de Discovery Channel.

Descoperirea fără precedent din Egipt care a fascinat cercetătorii: cea mai veche și completă mumie
Mumia veche de 4.300 de ani descoperită la Saqqara este a unui bărbat pe nume Hekashepes și se afla într-un sarcofag de calcar sigilat în mortar

Cea mai veche și completă mumie

Printre celelalte morminte descoperite cu această ocazie a fost unul care i-a aparținut lui Khnumdjedef, un preot și oficial de rang înalt din timpul domniei lui Unas, ultimul faraon din a V-a Dinastie Egipteană (2.498 î.Hr.-2.345 î.Hr.), dar și cel al lui Meri, „păzitor al secretelor şi asistent al marelui conducător al palatului”.

„Cel mai important mormânt îi aparține lui Khnumdjedef, un inspector al funcționarilor, un supraveghetor al nobililor, dar și preot în complexul piramidal al lui Unas, ultimul rege al dinastiei a V-a. Mormântul este decorat cu scene din viața de zi cu zi a acelor timpuri.

Al doilea mormânt ca mărime i-a aparținut lui Meri, care deținea atunci multe titluri importante, cum ar fi păstrător al secretelor și asistentul marelui conducător al palatului”, a mai spus Hawass.

Au fost găsite și numeroase statui, inclusiv un grup statuar reprezentând un bărbat cu soţia sa şi mai mulţi servitori. Săpăturile în desfășurare de la Saqqara au scos la iveală sicrie spectaculoase, lei mumificați și chiar brânză halloumi veche de 2.600 de ani. Mai multe imagini referitoare la descoperirea de la Saqqara puteți vedea AICI.

Piramida în trepte de la Saqqara a fost prima piramidă construită în Egipt, în urmă cu 4.700 de ani. Ea a fost ridicată de faraonul Djoser, reprezentant al celei de-a III-a dinastii a Egiptului Antic. Construcția are 6 niveluri, o înălțime de 60 de metri și o bază de 118 metri pe 140 de metri și a fost opera arhitectului Imhotep.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....