VIDEO

Secretul piramidei din Giza care a uimit cercetătorii: ce ascunde de 4500 de ani

Gabriel Peneș 25.01.2023, 17:05
Secretul piramidei din Giza care a uimit cercetătorii: ce ascunde de 4500 de ani

Secretul piramidei din Giza care a uimit cercetătorii. Construită acum aproximativ 4.500 de ani, singura construcție dintre cele șapte minuni ale lumii antice ce a rezistat până în zilele noastre încă ascunde secrete cărora oamenii de știință încearcă să le găsească explicația. Unul dintre ele se referă la misteriosul spațiu gol ce se află în interiorul piramidei, al cărui scop încă nu a fost deslușit de cercetători.

Secretul piramidei din Giza care a uimit cercetătorii

Marea Piramidă din Giza există încă din secolul 26 î.Hr. Realizată în timpul faraonului Khufu – cunoscut și sub numele grecizat de Keops – a fost terminată în anul 2559 î.Hr. Timp de mai multe milenii, piramida a fost una dintre cele mai înalte construcţii realizate de oameni. A avut inițial 146 de metri înălțime, dar, la ora actuală, are „doar” 137 de metri, secolele măcinând-o lent.

Construcția a durat aproximativ 27 de ani și a necesitat aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatră – o combinație de calcar și granit – cântărind aproximativ 6 milioane de tone. Structura cunoscută şi cu denumirea de Piramida lui Khufu este singura structură care a supravieţuit dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

Modul în care a fost construită a rămas un mister, nici în prezent nefiind determinat un proces clar prin care a fost realizată. În cadrul unor studii derulate în ultimii ani, specialiştii au scanat structura piramidei pentru a afla mai multe detalii despre aceasta.

Au făcut acest lucru inclusiv prin intermediul razelor cosmice – cunoscute şi cu denumirea de muoni – ce sunt parţial absorbite de piatră şi au o traiectorie diferită atunci când se află în aer.

https://www.youtube.com/watch?v=p4SrdfnZhnA

Ce ascunde de 4500 de ani

În 2016-2017, echipa ScanPyramids a folosit tehnici non-invazive pentru a studia Marea Piramidă. Descoperirea care a fost făcută atunci s-a numit „Marele Vid”, un gol masiv deasupra Marii Galerii ce face legătura între două încăperi ale piramidei şi se întinde pe 30 de metri lungime.

„Marea Galerie este o structură internă spectaculoasă, un fel de catedrală internă (47 de metri lungime, 8 metri înălţime) în centrul piramidei,” a declarat la acea vreme șeful proiectului, Mehdi Tayoubi, preşedinte al Institutului HIP, ce se ocupă cu cercetarea piramidelor. „Marele Vid are aceleaşi caracteristici precum Marea Galerie, deci ar putea fi o încăpere sau un tunel. Orice ipoteză poate fi posibilă,” a adăugat el.

Kate Spence, arheolog la Universitatea din Cambridge, a declarat pentru National Geographic că acel „vid” – camera goală existentă în interiorul piramidei – poate fi rezultatul felului în care uriașa structură a fost construită, putând fi folosită, eventual, ca o rampă interioară pentru mutarea blocurilor de piatră.

O altă teorie despre scopul existenței „Marelui Vid” este că încăperea ar fi fost, de fapt, camera mortuară secretă a faraonului Khufu. Când a fost prima oară deschisă și explorată, arheologii din secolul al XIX-lea au găsit în piramidă un număr de spații, inclusiv una ce conținea un sarcofag în care s-a bănuit că ar fi trupul faraonului însuși.

Din păcate, la deschiderea acestuia s-a constatat că era gol. Experții consideră că rămășițele pământești ale acestuia au fost acolo, dar cu siguranță mormântul a fost jefuit de-a lungul secolelor.

Dar oamenii de știință au anunțat, încă de anul trecut, că vor continua cercetarea amănunțită a piramidei cu ajutorul unei tehnologii și mai performante, un sistem de telescoape de 100 de ori mai sensibil față de tot ce s-a folosit până acum. Rezultatul va fi o imagine și mai relevantă a structurii ce rezistă de 4.500 de ani.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....