Descoperire neașteptată legată de comoara monetară veche de 500 de ani, descoperită la Vâlcea

Elena Avramescu 18.05.2021, 12:25
Descoperire neașteptată legată de comoara monetară veche de 500 de ani, descoperită la Vâlcea

Descoperire neașteptată legată de comoara monetară veche de 500 de ani. Pe dealurile din Vâlcea, de la Vlădeşti, au fost descoperite o parte din tainele comorii numismatice. Mai precis, în zona de dealuri vestice care leagă Râmnicu Vâlcea de staţiunea Băile Olăneşti, acolo unde doi căutători de comori echipaţi cu detectoare de metal au găsit două ulcele de lut pline de monede de argint îngropate în pământ, la data de 6 mai.

Descoperire neașteptată legată de comoara monetară veche de 500 de ani

Astfel că muzeografii vâlceni au găsit tripli şi simpli groşi polonezi emişi pe vremea lui Sigismund al III-lea şi un taler saxon, din secolul XVI, emis de Christian I, electorul Saxoniei, reprezentând doar o mică parte din comoara descoperită, potrivit Adevărul.

S-ar părea că tezaurul monetar de la Vlădeşti cuprinde sute astfel de monede de argint, iar valoarea lor va fi cunoscută numai după ce acestea vor fi curăţate şi evaluate. În plus, șeful muzeografilor vâlceni, Claudiu Tulugea, a mărturisit că bănuţii provin din anii 1500 – 1600.

Legislaţia menționează că persoana sau persoanele care au găsit obiecte cu valoare istorică au dreptul de a primi de la stat o recompensă de la 30 până la 45% din valoarea pieselor, numai dacă se demonstrează că au fost descoperite din pură întâmplare. Însă, doar cei care ajung să se judece cu statul reușesc să aibă câștig de cauză şi, de multe ori, valoarea la care speră este cu mult sub cea pe care o primesc.

Descoperire neasteptata legata de comoara monetara veche de 500 de ani
Descoperire neasteptata legata de comoara monetara veche de 500 de ani

În funcţie de valoarea lor de piaţă, dacă vom găsi banii necesari, urmează să se facă şi o plată compensatorie către cei doi deţinători de detectoare de metale care au descoperit tezaurul, a spus directorul muzeului.

În cazul despre care discutăm, unul dintre detectorişti este chiar client al Muzeului Judeţean Vâlcea, astfel că nu este la primul contact cu muzeografii. Acum ceva timp a mai descoperit un inel medieval din bronz, dar şi mai multe fragmente ceramice, însă toate fără însemnătate, în comparaţie cu comoara de acum.

S-ar părea că o parte dintre monedele de argint găsite la Vlădeşti sunt de o calitate îndoielnică, iar tocmai de aceea s-ar fi sudat între ele, s-au oxidat și au căpătat o patină verde, cum e cea a bronzului sau a cuprului. De obicei, piesele din argint de calitate se înnegresc iar în acest caz se crede că a fost diminuată cantitatea de argint din monede, cel mai probabil printr-o cantitate mai mare de metal introdusă sau chiar de cupru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...