Descoperire neașteptată după topirea celui mai mare ghețar din Alpi. Ce se ascundea de peste 54 de ani în interiorul masivului. „Am crezut că sunt două rucsacuri”

Ioana Bucur 06.08.2022, 18:02
Descoperire neașteptată după topirea celui mai mare ghețar din Alpi. Ce se ascundea de peste 54 de ani în interiorul masivului. „Am crezut că sunt două rucsacuri”

Valul de căldură cu care se confruntă Europa în ultimele săptămâni au avut și consecințe pe care nimeni nu le-ar fi putut prezice. Topirea celui mai mare ghețar din Alpi a dus la o descoperire neașteptată, făcută de alpiniștii care, tocmai din pricina temperaturilor ridicate, au fost nevoiți să își schimbe complet traseul pe care mergeau în mod obișnuit. Ce se ascundea de peste 54 de ani sub stratul de zăpadă.

Ce s-a descoperit după topirea celui mai mare ghețar din Alpi

Șase alpiniști conduși de Dominik Nellen, ghid montan, au făcut recent o descoperire neașteptată în zona Konkordiaplatz, de pe ghețarul Aletsch, regiunea de sud a Alpilor Bernezi din cantonul Valais., un masiv de gheață ce are peste 23 de kilometri și care este afectat de temperaturile ridicate din ultima perioadă.

Topirea ghețarului a obligat grupul să meargă pe un traseu diferit de cel normal. De la distanță, oamenii au crezut că văd două rucsacuri ieșind de sub zăpadă. Pe măsură ce s-au apropiat, și-au dat seama că avea de-a face cu ceva cu totul diferit.

„De la distanță, am crezut că sunt două rucsacuri. (…) De obicei, mergem pe un alt traseu, dar topirea ghețarului a schimbat și traseele noastre. Avionul era ascuns sub o morenă”, a explicat Dominik Nellen, pentru Blick.

Cele două rucsacuri erau, de fapt, bucăți din epava unui avion de mici dimensiuni, un Piper Cherokee, care s-a prăbușit pe ghețarul elvețian Aletsch, pe 30 iunie 1968, omorând cei trei oameni de la bord – cetățeni elvețieni.

Alpiniștii au găsit părți ale epavei întinse pe o rază de 100 de metri, inclusiv scaunul pilotului și aripile.

Și poliția cantonală din Valais a confirmat că este vorba despre aeronava prăbușită pe 30 iunie 1968. Victimele accidentului aviatic – un profesor de liceu din Zurich, medicul-șef de al Spitalului Zurich Waid și fiul său – au fost scoase din avion acum 54 de ani. La acea vreme, existau posibilități tehnice limitate de a ridica și avionul de pe terenul dificil.

Descoperire neașteptată după topirea celui mai mare ghețar din Alpi. Ce se ascundea de peste 54 de ani în interiorul masivului. „Am crezut că sunt două rucsacuri”

Topirea unui ghețar a mutat o graniță

La sfârșitul lunii iulie a acestui an, topirea ghețarului Theodul a mutat granița dintre Elveția și Italia, în condițiile în care aceasta se afla de-a lungul unei diviziuni de drenaj – punctul în care apa de topire se va scurge pe fiecare parte a muntelui, către o ţară sau alta.

Retragerea masivului de gheață înseamnă că bazinul hidrografic s-a strecurat spre Rifugio Guide del Cervino. Aceste este un refugiu pentru vizitatori în apropierea vârfului Testa Grigia de 3.480 de metri şi trece treptat pe sub clădire.

Problema a făcut obiectul unor consultări la nivel diplomatic începute din 2018. Acestea s-au finalizat anul trecut, însă detaliile rămân secrete, cel puțin până în 2023, după ce acordul va fi aprobat de guvernul elvețian.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...