Editorial

Democrația, uitată la ușa CCR. Adio, libertatea cuvântului. Avem dreptul la tăcere sau riscăm închisoarea

Mihnea Tălău 29.04.2022, 16:33
Democrația, uitată la ușa CCR. Adio, libertatea cuvântului. Avem dreptul la tăcere sau riscăm închisoarea

Sintagma „opinie ori apartenență politică” din legea pentru modificarea Codului Penal a fost declarată de magistrații CCR ca fiind constituțională. Libertatea de exprimare primește o grea și decisivă lovitură. În aceste condiții, orice critică pe care un cetățean obișnuit ori un jurnalist o va aduce unui partid politic, ori unui politician, poate fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Ai dreptul să păstrezi tăcerea

De acum, ne aflăm în postura încătușatului din SUA, căruia polițistul îi citește drepturile: „You have the right to remain silent. Anything you say can be used against you”.  Deci aici s-a ajuns – „Ai dreptul să păstrezi tăcerea. Tot ceea ce spui, poate fi folosit împotriva ta”.

Numai că asta, în SUA, se practică în cazul infractorilor, iar legea de la noi ne apropie foarte mult de ce se întâmplă în Rusia, acolo unde libertatea de exprimare este puternic cenzurată. Asta îmi aduce aminte de celebrul banc, foarte actual în lumina noilor modificări.

Un american se contrazicea cu un rus. La noi este democrație, la voi nu. Uite spre exemplu putem sa mergem în fața Casei Albe și să organizăm un protest împotriva președintelui Joe Biden. La voi nu e posibil, spuse americanul. E, cum nu, răspunse rusul. Și la noi la Moscova, chiar în fața Kremlinului, putem organiza un protest împotriva lui Biden și nu avem nici o problemă.

Spre exemplu, un jurnalist dacă va comenta anumite decizii politice, faptul că un partid sau un politician, mint, fură sau își permit să încalce în mare dispreț legea, iar exemplele dovedite sunt multiple, va sta pe gânduri dacă va dezvălui ceva opiniei publice, riscându-și libertatea.

Avertisment dupa propunerea de cenzurare a presei

Cu atât mai periculoasă este această tristă „sintagmă”, în condițiile în care subordonarea politică a Justiției este o realitate dovedită. Ministrul Justiției este numit politic, CCR-ul la fel, președintele semnează numirea sau pensionarea judecătorilor, iar magistrații de la CSM sau Înalta Curte, sunt în marea lor majoritate întorși cu cheia. Despre cum se stabilește componența „liberă” a completelor, ca la 6 din 49, mai e necesar să amintim? Deci, punct ochit, punct lovit.

Îți mai permiți să faci o aluzie la doctoratul vreunui premier, despre afaceri oneroase, angajări fictive sau nu, ale gulerelor albe? Împrumuturi aberante, legi îndoielnice, finanțări nejustificate, achiziții de te miri ce vaccinuri vor mai fi inventate… Până aici!

Îți mai dă mâna să râzi de un mic Superman uitat, la deplasarea oamenilor mari spre Ucraina, în locașul de bagaje de pe Otopeni?

Deci dacă îl strigi pe unul, băi PSD-istule, PNL-istule, sau USR-istule… si omul (fie vorba între noi, fiind în multe cazuri înjositor) se simte lezat, esti pasibil de proces, amendă, închisoare, interzicerea drepturilor și ce o mai fi. Pai cum sa îți mai permiți.

Domnilor parlamentari, ar fi cazul să extindeți legea și la ce gândim. Oricum, mult nu mai e.

Lumea civilizată mizează pe transparență și adevăr

La contrapartidă, în lumea civilizată, chiar săptămâna aceasta, Comisia Europeană a publicat un proiect de directivă europeană pentru a combate utilizarea abuzivă a proceselor judiciare menite să îi intimideze pe jurnalişti şi pe activiştii pentru drepturile omului.

Vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori şi transparență, Vera Jourova, a spus cu subiect și predicat că „într-o democrație, averea şi puterea nu pot oferi nimănui un avantaj în dauna adevărului. Contribuim la protejarea celor care îşi asumă riscuri şi se exprimă atunci când este în joc interesul public”.

Să concluzionăm că la noi democrația este doar un moft.

P.S. Sper ca nu a intrat, încă, legea în vigoare. În caz contrar ne revedem după o perioadă cuprinsă între 6 luni și 3 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...