Klaus Iohannis, discuții cu Joe Biden despre războiul din Ucraina. Ce a vorbit președintele României cu liderii occidentali UPDATE

Elena Avramescu, Beatrice Dumitru 19.04.2022, 21:07
Klaus Iohannis, discuții cu Joe Biden despre războiul din Ucraina. Ce a vorbit președintele României cu liderii occidentali UPDATE

Președintele Klaus Iohannis urmează să aibă astăzi discuții cu președintele american Joe Biden, alături de alți lideri NATO, despre viitoarele mutări în criza ucraineană după invazia comandată de Putin. Discuțiile au loc în regim de videoconferință și vizează criza generată de războiul din Ucraina, a anunțat Realitatea PLUS.

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden

Update, ora 20:00. Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, la invitația președintelui SUA, Joe Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri aliați ai instituțiilor UE și NATO și ai statelor partenere despre războiul din Ucraina.

Liderii au analizat situația de securitate și perspectivele de evoluție ale acesteia, respectiv cea umanitară deosebit de gravă, după retragerea forțată a armatei ruse din jurul Kievului, și au condamnat crimele comise împotriva civililor, dar și distrugerile masive ale zonelor locuite și ale infrastructurii civile. În acest context, a fost reiterat sprijinul puternic pentru activitatea Curții Penale Internaționale de a investiga, a judeca și condamna pe cei responsabili pentru crimele comise, scrie presidency.ro.

Klaus Iohannis a cerut crearea rapidă a Grupului de Luptă NATO în România

Președintele României a condamnat cu fermitate crimele comise de trupele ruse împotriva civililor și continuarea bombardamentelor efectuate de armata rusă asupra țintelor civile. Acesta a menționat demersurile complexe întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, logistic și umanitar.

De asemenea, Klaus Iohannis a susținut faptul că actuala situație gravă de securitate demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii de descurajare și apărare a NATO în regiune.

Acesta a evidențiat impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, în special la Marea Neagră, și a subliniat importanța implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie 2022, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, ca prim pas în direcția echilibrării și a consolidării prezenței NATO pe Flancul Estic, pe termen lung.

Klaus Iohannis, apel pentru renunțarea la gazul rusesc

Klaus Iohannis a făcut apel la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia, subliniind, de asemenea, că sancțiunile s-au dovedit un instrument eficient.

La discuții au mai participat președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Poloniei, Andrzej Duda, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, premierul Canadei, Justin Trudeau, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, premierul Italiei, Mario Draghi, premierul Japoniei, Fumio Kishida, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Știre inițială

Klaus Iohannis, noi discuții cu Joe Biden despre războiul din Ucraina

Klaus Iohannis va participa marți, de la ora 16:45, la consultările găzduite de președintele american Joe Biden cu lideri internaționali, ai instituțiilor Uniunii Europene și NATO pe tema securității regionale.

În acest sens, Joe Biden îi reunește într-o videoconferință pe liderii țărilor G7, Poloniei, României, UE și NATO cu scopul de a coordona eforturile de a trage Rusia la răspundere pentru războiul din Ucraina.

“Președintele va convoca o convorbire video securizată cu aliații și partenerii pentru a discuta despre sprijinul nostru continuu pentru Ucraina și despre eforturile noastre de a trage Rusia la răspundere, ca parte a coordonării noastre strânse“, se arată într-un comunicat al Casei Albe, citat de Reuters.

Secretarul Trezoreriei SUA va cere mai multă presiune financiară asupra Moscovei

Se pare că secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, va sări peste sesiunile reuniunii financiare a G20 de săptămâna aceasta, în semn de protest față de invadarea Ucrainei de către Rusia. De asemenea, se așteaptă ca Yellen să facă lobby pe membrii Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Mondiale pentru a intensifica presiunea financiară asupra Moscovei, ca represalii pentru agresiunea lor continuă.

În declarațiile de săptămâna trecută, Yellen a condamnat „atacul neprovocat al lui Vladimir Putin asupra Ucrainei”.

„Până când Putin va pune capăt războiului său atroce de alegere, administrația Biden va lucra cu partenerii noștri pentru a împinge Rusia în continuare spre izolarea economică, financiară și strategică”, a spus aceasta, relatează BBC.

Remarcile ei fac ecou cu cele ale președintelui Joe Biden, care a spus că Rusia ar trebui să fie dată afară din G20 și din instituțiile financiare internaționale.

Yellen va convoca marți un panel pentru a discuta răspunsul internațional la o criză de securitate alimentară exacerbată de invazia Rusiei, a declarat Departamentul de Trezorerie.

Ce obicei are Ana Baniciu, în amintirea regretatei sale mame
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...