Expiră mandatele a trei judecători ai CCR. S-au declanșat procedurile de numire a înlocuitorilor

Mihnea Tălău 11.04.2022, 16:56
Expiră mandatele a trei judecători ai CCR. S-au declanșat procedurile de numire a înlocuitorilor

Procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională, pe locul actualului preşedinte, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul a fost demarată luni de biroul permanent al Camerei Deputaţilor. Alți doi judecători CCR se află într-o situație asemănătoare.

Trei mandate de judecători ai Curții Constituționale expiră

Într-o scrisoare trimisă conducerii Camerei de reprezentații Curții Constituționale se precizează că mandatul de judecător la CCR al lui Valer Dorneanu urmează să expire în 10 iunie. În următoarele luni, în afara lui Dorneanu, mai expiră mandatele a încă doi judecători ai CCR.

Practic, cei trei sunt Valer Dorneanu, Mona Pivniceru și Daniel Morar. Mandatul judecătorilor este de 9 ani și nu poate fi reînnoit.

„Domnul Valer Dorneanu a fost numit judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului doamnei judecător Aspazia Cojocaru (…). Domnul Valer Dorneanu a depus jurământul prevăzut de art.63 alin 1 din Legea 47/1992, republicată, în data de 10 iunie 2013. Având în vedere că, potrivit tezei a doua din alin. 2 al art. 63, judecătorii Curţii îşi vor exercita funcţia de la data depunerii jurământului, se constată în temeiul art.67 alin. 2, teza întâi, că mandatul domnului judecător Valer Dorneanu expiră în data de 10 iunie 2022”, se precizează în respectivul document.

În scrisoare se precizează că potrivit legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

CCR a decis ca majorarea ajutorului social este constitutionala
CCR 

PNL, PSD și președinția vor face noile nominalizări

Conform Constituției României, la CCR, trei judecători sunt numiţi de Senat, trei de Camera Deputaţilor și trei de președintele României.

În privința celor trei mandate care expiră, nominalizările vor fi făcute de către PNL, PSD și președinție.

Liberalii vor opta cel mai probabil, potrivit unor surse, pentru Daniel Fenechiu sau Iulia Scântei, în vreme ce social-democrații încă se gândesc dacă îl vor propune pe Robert Cazanciuc sau vor opta pentru un judecător fără carnet de membru de partid dar cu experientă în domeniul justiției.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...