Declarație comună. Zeci de țări, printre care și România solicită Rusiei să își retragă armata de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie

Mihnea Tălău 15.08.2022, 11:28
Declarație comună. Zeci de țări, printre care și România solicită Rusiei să își retragă armata de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie

Patruzeci și două de țări din întreaga lume au semnat o declarație prin care îndeamnă Rusia să își retragă forțele armate de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, afirmând că prezența lor reprezintă „un mare pericol”.

Retragerea militarilor ruși de la centrala nucleară Zaporojie

Declarația, publicată pe site-ul Uniunii Europene la 14 august, condamnă invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina și afirmă că prezența forțelor militare rusești la centrală – cea mai mare centrală nucleară din Europa – împiedică autoritățile să respecte obligațiile de securitate nucleară și radiologică.

„Este de netăgăduit că invazia Rusiei și prezența sa continuă la instalațiile nucleare din Ucraina cresc semnificativ riscul de incidente și accidente nucleare.

Îndemnăm Federația Rusă să își retragă imediat forțele militare și tot personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din împrejurimile sale imediate și din întreaga Ucraină, astfel încât operatorul și autoritățile ucrainene să își poată relua responsabilitățile suverane în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei, iar personalul de exploatare legitim să își poată îndeplini sarcinile fără interferențe externe, amenințări sau condiții de lucru inacceptabil de dure”, se arată în declarație.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat în weekend că bombardamentele recente asupra centralei au crescut amenințarea unei scurgeri de radiații. Rusia nu neagă că are trupe amplasate la centrală, dar a contestat afirmațiile potrivit cărora ar fi bombardat zona. În schimb, Moscova acuză forțele ucrainene că au tras cu obuze de artilerie în zonă, lucru negat de oficialii de la Kiev.

Situația de la centrală a provocat o alarmă sporită la Națiunile Unite și la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere a energiei nucleare al ONU. Ambele au declarat că inspectorilor AIEA ar trebui să li se permită să viziteze centrala, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut înființarea unei zone demilitarizate în jurul acesteia, scrie Europa Liberă.

„Desfășurarea de personal militar și armament rusesc în instalația nucleară este inacceptabilă și nu respectă principiile de siguranță, securitate și garanții pe care toți membrii AIEA s-au angajat să le respecte”, se mai arată în declarație.

Care sunt țările semnatare

Această declarație a fost emisă în numele Australiei, Austriei, Belgiei, Bulgariei, Canadei, Croației, Ciprului, Republicii Cehe, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Franței, Georgiei, Germaniei, Greciei, Ungariei, Islandei, Irlandei, Italiei, Japoniei, Letoniei, Liechtenstein, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Muntenegrului, Țărilor de Jos, Noii Zeelande, Macedoniei de Nord, Norvegiei, Poloniei, Portugaliei, Republicii Coreea, Moldovei, României, Slovaciei, Sloveniei, Spaniei, Suediei, Turciei, Regatului Unit și Statelor Unite, precum și al Uniunii Europene.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...