Joaca cu bomba atomică. O televiziunea rusă difuzează un avertisment privind rachetele nucleare pregătite pentru SUA și Marea Britanie

Mihnea Tălău 09.08.2022, 16:01
Joaca cu bomba atomică. O televiziunea rusă difuzează un avertisment privind rachetele nucleare pregătite pentru SUA și Marea Britanie

O televiziune rusă, controlată de Kremlin a lansat cea mai recentă amenințare nucleară, afirmând că ar trebui lansate rachete asupra SUA și Marii Britanii.

Comentariul a fost făcut în timp ce soarta centralei nucleare din Zaporizhzhya era discutată în ediția de luni a emisiunii Vremya Pokazhet (Timpul va spune) de pe Primul Canal al Rusiei.

Rachete nucleare pentru Washington și Londra

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) este din ce în ce mai alarmată de acțiunile militare la instalația situată la aproximativ 140 de mile nord-est de orașul port Mariupol, ocupat de Rusia, transmite Newsweek.

Aceasta a avertizat că bombardarea centralei creează un „risc real de dezastru nuclear”, în timp ce Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea instalației.

„Dacă, Doamne ferește, centrala nucleară din Zaporizhzhya este avariată și se produce un dezastru, două rachete vor ateriza instantaneu în centrele voastre de decizie. Una la Washington și cealaltă la Londra”, a declarat Yuri Kot.

Videoclipul a fost postat pe Twitter de Francis Scarr de la BBC Monitoring, care a scris: „pentru aceia dintre voi care sunt poate îngrijorați de absența amenințărilor recente cu rachete nucleare la televiziunea de stat rusă, astăzi a apărut una nouă”.

Televiziunile de stat rusești au făcut propagandă cu privire la invazia Ucrainei, în care invitații și prezentatorii s-au lăudat cu capacitățile de arme nucleare ale țării lor.

Aceste amenințări au fost intensificate în urma testării cu succes a rachetei continentale internaționale (ICBM) Sarmat.

Care sunt riscurile unui razboi nuclear

Capitalele țărilor occidentale care susțin Kievul ar putea fi ținte

Invitații televiziunilor au spus că capitalele țărilor occidentale care susțin Kievul ar putea fi ținte pentru puterea nucleară a Rusiei, deși nu vorbesc despre sistemele de apărare antirachetă ale Europei sau despre perspectiva ca NATO să riposteze dacă unul dintre membrii săi ar fi atacat.

Sprijinul militar pe care Kievul l-a primit din partea Marii Britanii și a Statelor Unite și a aliaților lor a fost un subiect de dispută considerabil pentru televiziunea de stat rusă.

SUA și Ucraina au declarat că sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) furnizate de americani au ajutat forțele Kievului să lovească centrele de comandă rusești și depozitele de muniție.

În iulie, Olga Skabeyeva a declarat la canalul Russia-1 că sprijinul militar american pentru Ucraina ar putea face ca războiul să se extindă într-un conflict între Rusia și NATO, spunând telespectatorilor: „vom merge până la Varșovia”.

Luni, Kot a țintit, de asemenea, sprijinul militar occidental pentru Kiev și modul în care războiul a fost încadrat de aliații ucraineni.

„Cu toții înțelegem foarte bine că ei generează o realitate fictivă și apoi există realitatea reală cu care avem de-a face. Cred că ar fi logic să ne adresăm direct Ucrainei și țărilor care o susțin”, a spus Kot.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...