Decizia care o poate scăpa de Elena Udrea de închisoare? Și Ioana Băsescu e vizată, ce s-a decis marți, 25 octombrie

Mihnea Tălău 25.10.2022, 16:34
Decizia care o poate scăpa de Elena Udrea de închisoare? Și Ioana Băsescu e vizată, ce s-a decis marți, 25 octombrie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a hotărât marţi că decizia Curții Constituționale a României (CCR) privind prescripţia se aplică retroactiv. Mai multe instanţe din ţară au solicitat Înaltei Curţi să stabilească dacă deciziile CCR privind prescripţia retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile.

Decizia Înaltei Curți:

1. Normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul penal.

2. Instanţa care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.

Ministerul Justiției reacționează. „Suveranitatea națională nu a fost vândută”

Înalta Curte a stabilit că nu au existat cauze de întrerupere a cursului prescripției, cel puțin între iunie 2018 (data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția) și mai 2022 (data la care Codul penal a fost amendat prin OUG ca urmare a deciziei CCR privind prescripția din 2022). Instituția prescripției speciale permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe sau citarea persoanei vizate de ancheta penală în calitate de suspect sau inculpat.

Totodată, Înalta Curte a stabilit că lipsa prescripției speciale în perioada 2018-2022 reprezintă lege penală mai favorabilă.

Inculpaţii vor scăpa de condamnare sau acuzaţii, ca urma a prescrierii faptelor

Decizie va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanţelor sau în anchetă la procurori, iar inculpaţii vor scăpa de condamnare sau acuzaţii, ca urmare a prescrierii faptelor. E vorba de dosare de corupţie, dar şi de alte cauze, în care acuzaţii vor scăpa, pentru că nu mai răspund penal.

Hotărârea ÎCCJ și deciziile CCR ar putea duce la închiderea a mii de dosare celebre. Printre beneficiarii acestei ”amnistii” se numără Elena Udrea, Ioana Băsescu, Marian Vanghelie sau Bogdan Olteanu.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...