Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat o decizie, luni, referitoare la condițiile în care se oferă pensie de urmaș soțului supraviețuitor sau soției supraviețuitoare. Hotărârea vizează și cazul reducerii vârstei standard de pensionare.
Legea 263/2010 referitoare la sistemul unitar de pensii publice prevede, la art. 85 alin. (1), că soțul supraviețuitor sau soția supraviețuitoare are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții sale, la împlinirea vârstei standard de pensionare. Condiția este ca durata mariajului să fi fost de cel puțin 15 ani.
O casă de pensii din țară a fost trimisă în judecată. Motivul este că a oprit acordarea pensiei de urmaș, după o jumătate de an, pentru o soție supraviețuitoare, pentru că ea nu împlinise vârsta standard de pensionare potrivit anului de naștere, ci ieșise la pensie mai devreme. Femeia îndeplinise condiția stagiului complet de cotizare cu reducerea vârstei standard de pensionare.
Pe de altă parte, Legea pensiilor prevede că românii care au completat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare în funcție de timpul pe care l-au petrecut în aceste condiții.
Curtea de Apel a trimis o sesizare la ICCJ în care a subliniat că sintagma „vârsta standard de pensionare” se referă la vârsta în care românii pot obține pensie pentru limită de vârstă, dar și vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Curtea apreciază că trimiterea făcută de legiuitor în cuprinsul art. 66 din HG 257/2011 (normele de aplicare ale Legii pensiilor, n.red.), doar la vârsta prevăzută în Anexa 5 a Legii 263/2010 (anexa 5 reglementează vârstele standard de pensionare, n.red.), anexă ce nu cuprinde și reducerile de vârstă, nu poate conduce la înlăturarea la beneficiul pensiei de urmaș a celor care îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă cu reducerile prevăzute de lege”, arată sesizarea Curții de apel către ICCJ.
În urma acestei sesuzări, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, prin Decizia nr. 19/2022, că prin sintagma „vârsta standard de pensionare” pentru acordarea pensiei de urmaș se înțelege atât vârsta standard de pensionare din Anexa nr. 5 a Legii pensiilor nr. 263/2010, cât şi vârsta standard de pensionare redusă în condiţiile legii.
Prin urmare, conform ICCJ, pot primi pensie de urmaș soția supraviețuitoare și soțul supraviețuitor care au dreptul la pensie proprie, indiferent dacă este vorba despre pensionare pentru vârsta standard sau cea redusă. Se menține condiția ca durata căsniciei să fi fost de cel puțin 15 ani.
Interpretarea oferită prin această decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție va deveni obligatorie pentru judecătorii care se vor confrunta cu viitoare spețe cu același subiect, imediat ce hotărârea ICCJ va fi publicată în Monitorul Oficial.