Schimbare la 180 de grade. Senatul a votat majorarea veniturilor parlamentarilor, la scurt timp după decizia CCR prin care au fost declarate neconstituţionale

Elena Avramescu 21.09.2022, 15:32
Schimbare la 180 de grade. Senatul a votat majorarea veniturilor parlamentarilor, la scurt timp după decizia CCR prin care au fost declarate neconstituţionale

În cursul zilei de astăzi, Curtea Constituţională a României a decis să admită sesizările USR, astfel că majorarea salariilor demnitarilor nu este constituțională. Imediat după acest anunț, USR a ținut să puncteze faptul că partidele aflate la putere au încercat o schemă pentru a reintroduce legea în Parlament, însă cu o formă modificată.

Vot decisiv pentru majorarea veniturilor parlamentarilor

UPDATE Schimbare de situație în Plenul Senatului, care a votat astăzi, cu 91 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 4 abţineri, proiectul de Ordonanţă care prevede majorări salariale ale demnitarilor. Această majorare va intra în vigoare de la 1 noiembrie. Decizia a fost luată imediat după ce Curtea Constituțională a admis o sesizare USR care împiedica majorarea salariilor demnitarilor.

Încă din 2019, salariile demnitarilor au fost înghețate, mai precis în pandemie, iar din acel moment nu au mai fost actualizate. Însă senatorii UDMR au decis să depună un amendament care să actualizeze din nou indemnizațiile demnitarilor cu salariul minim din 2021. În acest fel, salariul minim a crescut de la 2.080 lei în 2019 la 2.300 lei în 2021.

În plus, senatorii UDMR au decis să depună un amendament care să poată actualiza iar indemnizațiile demnitarilor cu salariul minim din 2021. În 2019, salariul minim a crescut la 2.080 lei, iar în 2021 a crescut la 2.300 lei.

Știre inițială

Pe 8 iunie, USR a contestat la CCR majorările salariale acordate parlamentarilor și a semnalat că iniţiatorii legii nu au specificat care este sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare, în acest sens Curtea Constituțională a dat dreptate USR-ului.

„Prin sesizarea CCR, USR a împiedicat creșterea indemnizațiilor parlamentarilor și a protejat banul public și bugetul de stat. Confruntată cu decizia CCR, coaliția PSD-PNL-UDMR apelează acum la un tertip: reintroduce majorarea indemnizațiilor pentru demnitari și aleșii locali pe ușa din dos, printr-un amendament ce va fi astăzi votat în plenul Senatului.

Exact în ziua în care judecătorii CCR ne-au dat dreptate, majoritatea PSD-PNL-UDMR a adăugat la OUG 115/2022, în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, un amendament fix pentru ca aceștia să primească indemnizații mărite”, a transmis USR.

Parlamentul a votat legea. Ce materie noua vor studia elevii
Parlamentul a votat legea

Se pare că la propunerea făcută de UDMR, indemnizațiile lunare pentru toate persoanele care ocupă funcții de demnitate publică vor avea o creștere începând cu data de 1 noiembrie 2022 prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021.

Însă asta nu este tot, fiindcă UDMR a mai propus să existe o creștere de 25% pentru salariile și sporurile personalului implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale, propunere care a fost votată în cele din urmă de PSD-PNL-UDMR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...