Debitele Dunării, la jumătate faţă de media multianuală a lunii august. „Apele Române” insistă să se folosească rațional resursele pe care le avem

Elena Avramescu 02.08.2022, 14:27
Debitele Dunării, la jumătate faţă de media multianuală a lunii august. „Apele Române” insistă să se folosească rațional resursele pe care le avem

Situație îngrijorătoare în România, după ce s-a constatat că debitele Dunării au scăzut la jumătate faţă de media înregistrată în lunile august ale anilor trecuți. Anunțul a fost făcut astăzi de către Administraţia Naţională „Apele Române”. În plus, un număr de 779 de localităţi au restricţii la alimentarea cu apă.

Debitele scăzute ale Dunării stârnesc îngrijorare

„Rezerva strategică în principalele 40 de lacuri este 3,19 miliarde de metri cubi de apă, în scădere faţă de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022. Aceasta poate asigura necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează din sursa de apă de suprafaţă. Fiecare folosinţă îşi stabileşte pragurile şi debitele care pot fi restricţionate. Acestea sunt parte integrantă din Planurile de restricţii care se aplică gradual conform celor trei trepte, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Administraţia Naţională „Apele Române” face în continuare apel la calm şi responsabilitate socială în direcţia folosirii raţionale a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora”, a transmis Administraţia Apele Române.

În prezent, debitul Dunării la intrarea în România este de 1.860 mc/s, mai precis este abia la jumătate faţă de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). Cu toate acestea, se pare că debitul la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, urmează să fie în creştere şi va putea ajunge în jurul valorii de 2.000 mc/s în 8 august.

„La staţia hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare şi mai sunt 0,77 cm până la atingerea treptei II. Treapta I înseamnă o monitorizare mai atentă a evoluţiei nivelurilor pe Dunăre şi în bazinul de aspiraţie al centralei de la Cernavodă, în perioada următoare. Conform datelor pe care le deţinem, Centrala de la Cernavodă a fost oprită în 2003, când Dunărea avea la intrarea în ţară un debit de 1.800 mc/s”, a mai notat Administraţia Naţională „Apele Române”.

Debitele Dunarii, la jumatate fata de media multianuala a lunii august
Debitele Dunarii sunt in scadere

Momentan, 779 de localităţi sunt alimentate restricţionat la nivel naţional, iar cele mai afectate judeţe sunt Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitele din ultimele luni au fost în scădere, cu excepția cursului mijlociu şi inferior al Siretului şi a cursurilor inferioare ale râurilor Someş, Timiş, Ialomiţa, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Putna, Râmnicu Sărat şi Buzău.

„Debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-80%, mai mari (peste 100%) în bazinul Ialomiţei, bazinul superior al Oltului, pe cursurile superioare ale Târnavelor, pe unii afluenţi ai Argeşului superior (râul Târgului, Argeşel) şi pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe cursul Siretului, pe râurile din bazinele hidrografice: Amaradia, Olteţ, Bârlad şi Jijia.

Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinul Bârladului unde vor fi relativ staţionare. Sunt posibile mici creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din nordul şi centrul ţării, ca urmare a precipitaţiilor, slabe cantitativ, prognozate”, a mai notat ANAR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...