Seceta taie o cale de acces în Bulgaria. Bacul care trecea Dunărea nu mai funcționează

Dumitrică Roxana 27.07.2022, 23:39
Seceta taie o cale de acces în Bulgaria. Bacul care trecea Dunărea nu mai funcționează

Trecerea Dunării cu BAC-ul între România și Bulgaria pe la vama Bechet-Oryahovo a fost suspendată marți, de operatorul bulgar din cauza nivelului scăzut care nu mai permite funcționarea feribotului, a anunțat Poliția de Frontieră Română.

Nivelul Dunării a scăzut dramatic

. Debitul Dunării este de numai 1.950 de metri cubi pe secundă, cu peste 200 de metri cubi mai mic decât ar avea nevoie nava pentru a putea asigura transferul. Acum șoferii care voiau să treacă granița pe acolo sunt nevoiți să facă un ocol de până la 100 de kilometri numai pe teritoriul României.

Practic, tranzitul între România și Bulgaria pe la vama Bechet din județul Dolj este suspendat până la creșterea nivelului Dunării, iar conducătorii auto sunt direcționați către cele mai apropiate puncte de trecere a frontierei : Calafat-Vidin tot în județul Dolj, cu trecerea Dunării pe Podul Calafat-Vidin sau vama Turnu Măgurele, în județul Teleorman, dar la Turnu Măgurele -Nicopole trecerea Dunării se face tot cu BAC-ul, ambele vămi aflate la zeci de kilometri distanță de Bechet.

Raport ONU: Actiunile oamenilor duc la o „spirala a autodistrugerii”
ONU, avertisment despre dezastrele provocate de oameni, precum seceta. Foto: pexels.com

În această perioadă, tranzitul dintre România și Bulgaria este mult mai intens, pe lângă traficul comercial, de marfă, mulți turiști fiind pe drum spre stațiunile din Bulgaria, Grecia sau Turcia. Debitul Dunării este de trei ori mai mic față de media lunii iulie.

Seceta face ravagii pe Dunăre

În acest an, seceta face prăpăd pe Dunăre. Nivelul apei se apropie de minimul istoric, înregistrat în urmă cu trei decenii. Fluviul scade de la o zi la alta, iar nivelul apei pe sectorul navigabil este foarte mic. Dunăreaare un nivel mai scăzut cu 38 de centimetri decât nivelul normal, iar dacă apa ajunge să scadă la minus 50 de centimetri, autoritățile spun că vor fi probleme foarte mari.

Problemele pe Dunăre pornesc încă de la intrarea în ţară, la Baziaş, acolo unde debitul era de 1950 de metri cubi/secundă, un nivel foarte scăzut  având în vedere media anuală a lunii iulie.

Probleme sunt şi pe sectorul de Dunăre maritimă, acolo unde azi sunt 61 de cm, iar în următoarele zile va ajunge la 41 de cm. Navigatorii susțin că de obicei Dunărea avea un nivel atât de scăzut abia la sfârșitul verii, și nu la începutul lunii iulie.

Urmăriți Impact.ro și pe