SPECIAL

Seceta a pus stăpânire pe România. Consum de apă restricționat în sute de localități, fântâni secate, apă dusă cu cisterne, debitul Dunării, aproape de minimele istorice

Ioana Matei 20.07.2022, 08:56
Seceta a pus stăpânire pe România. Consum de apă restricționat în sute de localități, fântâni secate, apă dusă cu cisterne, debitul Dunării, aproape de minimele istorice

Rezerva de apă pentru consum din 17 județe a scăzut la un nivel alarmant și a determinat operatorii să restricționeze consumul în sute de localități. Oamenii din 11 județe așteaptă cisternele cu apă pentru a-și face aprovizionarea, după ce le-au secat fântânile. Situația se va agrava în zilele următoare, când vor fi emise noi avertizări de caniculă. Debitele Dunării și ale râurilor, care acum sunt la diferențe uriașe față de valorile normale ale lunii iulie, vor scădea spre minime istorice, care ar pune în pericol navigația și chiar funcționarea Centralei Nucleare de la Cernavodă.

Specialiștii de la Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) îndeamnă populația să folosească rațional apa, ca să poată fi suficientă pentru toți consumatorii.

”La această oră, nu se pune problema lipsei de apă pentru sistemele de alimentare centralizate din marile așezări urbane. Cu toate acestea, să nu uităm că apa este o resursă naturală limitată. De aceea, este nevoie să conștientizăm faptul că în această perioadă trebuie să economisim apa și să apelăm acolo unde avem această posibilitate la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol”, este apelul ANAR către populație.

Rezervele de apă strategică au ajuns sub 80% și vor continua să scadă

Rezerva de apă strategică din principalele 40 de lacuri este, marți, de 3,30 miliarde metri cubi, iar coeficientul de umplere este de 77,62%, însă specialiștii Administrației Naționale ”Apele Române” avertizează că în zilele următoare este posibil să scadă și mai mult, din cauza secetei.

Debitul Dunării a scăzut sub 2.400 mc/s, aproape 45% din media lunii iulie, de 5.350 mc/s. Hidrologii avertizează că debitul Dunării va scădea în continuare și, până pe 25 iulie, la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, va ajunge la 2.000 mc/s, 37% din debitul normal. În aval de Porțile de Fier, toate debitele vor fi în scădere în perioada următoare, potrivit specialiștilor de la Apele Române.

Astfel, se va ajunge și la o scădere accentuată a debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României.

”Estimăm că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, vom menține un coeficient de umplere de peste 70%”, atenționează specialiștii de la Apele Române.

Funcționarea Centralei Nucleare de la Cernavodă nu este în pericol din cauza scăderii rezervei de apă, pentru aceasta existând o rezervă suficientă de circa 73 cm peste nivelul de avertizare.

Dacă debitul Dunării va scădea însă mult sub 2.000 mc/s, Centrala de la Cernavodă ar putea fi oprită. O situație similară a fost în 2003, când debitul Dunării a ajuns la 1.800 de metri cubi pe secunda.

Scăderea debitului Dunării pune în pericol și navigația.

Debite sub nivelul minim necesar sunt pe râuri din în bazinele Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în Siret și Prut-Bârlad. Unele secțiuni Someș-Tisa, Crișuri, Siret și Prut au secat.

Restricții la alimentarea cu apă în sute de localități

Probleme în alimentarea cu apă potabilă sunt în mai multe localități din 17 județe, unde operatorii de apă-canal au restricționat consumul.

Alimentarea cu apă doar între anumite ore a fost decisă după ce în aceste localități s-au golit foarte mult rezervele și, din cauza consumul crescut, nu se mai pot reface rezervele.

Marți, alimentarea cu apă este restricționată în 214 localități din 17 județe.

Rezervele de apă din Moldova sunt cele mai afectate de secetă. Din cauza scăderii rezervelor de apă potabilă, au fost instituite restricții în localități din Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, potrivit situațiilor transmise de specialiștii Apelor Române.

Și în sudul țării sunt probleme mai mari la rezervele de apă, situație care a impus restricții de alimentare a populației în județele Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița și Dolj.

Temperaturile extreme fac ravagii in Romania. Autoritatile vorbesc despre rationalizarea apei, zonele in care s-au luat deja masuri

Mai puțin afectate de secetă sunt centrul și vestul țării, unde probleme la rezervele de apă sunt doar în Sibiu, Hunedoara și Bihor, unele localități din cele trei județe având consumul de apă restricționat.

”Restricțiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult și apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare. Aceeași situație, de creștere a consumului prin utilizarea apei din rețea pentru udarea terenurilor agricole, a condus la instituirea restricțiilor în localitățile din județele menționate”, a precizat ANAR.

Fântâni secate în peste 300 de localități

Probleme mari cu apa sunt și în sate, unde fântânile au secat din cauza secetei.

Marți, sunt 345 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara și Sălaj care au fântâni secate parțial.

Autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență duc cu cisterne apă în aceste localități și intervin pentru denisiparea și decolmatarea puțurilor.

Noi avertizări de caniculă, pentru temperaturi și de 40 de grade

Valul de căldură este tot mai accentuat, iar disconfortul termic crește de la o zi la alta. Miercuri, ar putea fi emisă o nouă avertizare de caniculă, potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Miercuri dimineață vom elabora prima alertă meteo de caniculă. Cu siguranță, vom merge pe cod galben luând în considerare valorile de 36-37 de grade. Cu siguranță, din aproape în aproape, nu excludem codul portocaliu, cel puțin la prima vedere, pentru că până la urmă suntem în luna lui cuptor. Este cea mai caldă lună a anului în țara noastră.

Trebuie să ne raportăm și la cele mai ridicate valori ale lunii lui cuptor înregistrate în istoria măsurătorilor meteorologice: 44,3 reprezintă maxima absolută lunară în data de 24 iulie 2007, la Calafat.

Cu siguranță, la nivel regional, mai ales partea de vest, nord-vest a țării, ne așteptăm la valori de 39, 40 de grade care să reprezinte acest vârf al acestui episod, valori care să se apropie de maximele acestei regiuni.”, a spus Elena Mateescu.

Revin ploile in Romania. Cand scapam de canicula. Anuntul de la ANM

Valul de caniculă din Europa s-ar putea extinde până spre mijlocul săptămânii viitoare, a anunțat Organizația Mondială de Meteorologie (OMM).

În Marea Britanie, marți a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură din istorie, de 40 de grade Celsius.

Temperatura maximă a lunii iulie datează din 2007: la Calafat au fost 44,3 grade

Potrivit datelor Administrației Naționale de Meteorologie, luna iulie este cea mai călduroasă a anului. Temperatura aerului este mai mare decât în iunie, iar gradul de instabilitate mai redus în majoritatea zonelor ţării, deoarece asupra părţii de sud-est a Europei acționează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei și, uneori, dorsala anticiclonului NordAfrican. Ca o consecință directă a acestor modificări, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creștere cu 1-3 ºC față de iunie.

Temperatura maximă absolută a lunii iulie este 44,3 grade Celsius și a fost înregistrată la Calafat, pe de 24 iulie 2007.

În aceeași zi, temperaturi maxime mai mari sau egale cu 44 de grade s-au înregistrat la stațiile meteorologice Bechet – 44,2 grade, Băilești și Moldova Veche – 44 de grade.

În a treia decadă a lunii iulie 2007, la 43 stații meteorologice s-au înregistrat valori de temperatură mai mari sau egale cu 40 de grade, iar la 96 de stații meteorologice a fost depășită temperatura maximă absolută a lunii.

În topul anilor cu cele mai secetoase luni iulie sunt 1989, 2015, 1995, 1985 și 2012.

Recordul de temperatură din iulie în București: 42,4 grade, în 2020

Temperatura maximă absolută a lunii iulie la Bucureşti este de 42,4 grade și a fost înregistrată pe 5 iulie 2000, la stația meteorologică Bucureşti-Filaret. În aceeaşi zi au fost înregistrate şi maximele absolute la stațiile meteorologice Bucureşti-Băneasa – 42,2 grade şi Bucureşti-Afumați – 41,1 grade, această valoare fiind atinsă şi în data de 24 iulie 2007.

Ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime absolute mari în luna iulie, majoritatea peste 35 de grade, au fost 2007, 2000, 1988, 1987.

În topul anilor cu cele mai calde luni iulie sunt 2012, 2007, 2021, 2015, 2002, 1987 și 1988.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...