De unde vine expresia zgârie-brânză și ce înseamnă, de fapt?

Emanuela Pană 15.02.2024, 16:55
De unde vine expresia zgârie-brânză și ce înseamnă, de fapt?

Cu toții am auzit cel puțin o dată expresia zgârie-brânză. Este una dintre acele expresii colorate ale limbii române, care aduc un zâmbet pe buze celor ce o aud. Cu toate acestea, nu toată lumea știe care este înțelesul acesteia. Află, în continuare, de unde vine expresia zgârie-brânză și ce înseamnă.  

De unde vine expresia zgârie-brânză?

Limba română este bogată în expresii și proverbe, unele amuzante, altele neobișnuite. Printre acestea se numără și expresia ”zgârie-brânză”, care a devenit atât de familiară și de folosită încât, în timp, originea sa a fost uitată. Tocmai din acest motiv, nu se cunoaște nici momentul exact al apariției acestei expresii, nici povestea reală din spatele ei.

În zilele noastre, expresia ”zgârie-brânză” este folosită adesea într-un mod jucăuș sau pentru a critica, într-un mod relativ blând, tendința de a economisi excesiv. În esență, expresia este utilizată pentru a descrie pe cineva foarte zgârcit sau econom, care își gestionează resursele cu strictețe, până la punctul de a părea avar.

Pornind de la înțelesul expresiei, se crede că aceasta descrie o persoană zgârcită care, în loc să taie brânza pentru a o consuma sau a o oferi altora, alege să zgârie doar câteva fărâme, arătându-și astfel caracterul avar.

Citește și: Ce înseamnă expresia a plânge cu lacrimi de crocodil. Care este originea ei și de ce o folosim greșit

Care este semnificația expresiei? Sinonime

Potrivit dicționarului explicativ al limbii române, expresia zgârie-brânză face referire la un om zgârcit, calic, avar.  

De unde provine expresia zgarie-branza
Semnificatia expresiei zgarie-branza. Ce scrie in dictionar

Ex: Și moș Vasile era un cărpănos și-un pui de zgîrie-brînză, ca și mătușa Mărioara. (Ion Creangă). 

Cele mai potrivite sinonime pentru această expresie sunt: zgârcit, avar, calic, cărpănos. Ca și antonime pot fi folosite următoarele cuvinte: bogat, darnic, generos. 

Limba română este bogată în expresii care descriu tendința cuiva de a face economie și chiar zgârcenia. Iată câteva dintre ele: 

  • A strânge cureaua – expresie ce sugerează limitarea cheltuielilor, adesea folosită pentru a indica economisirea în perioade de nevoie; 
  • A ține la bani – o expresie care descrie pe cineva care este foarte atent și precaut cu cheltuielile sale; 
  • A pune ban pe ban – descrie procesul meticulos de economisire a banilor, acumulând treptat o sumă mai mare; 
  • A pompa (de undeva) bani – a obține, a stoarce (de undeva/de la cineva) bani fără încetare; 
  • Nu dă un ban pe ceva – se referă la acele persoane zgârcite, care nu vor să cheltuie bani pe anumite lucruri, considerându-le neimportante sau inutile. 

Vezi și: Ce înseamnă expresia hai sictir”. Mulți români o folosesc, dar nu știu de unde provine

Despre limba română

Limba română este de origine latină, clasificându-se ca o limbă romanică din grupul italic al familiei indo-europene. Aceasta prezintă numeroase similarități cu limbile franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană și reto-romană.

În perioada premergătoare formării limbii române, latina vorbită în Dacia a fost îmbogățită cu termeni din vechea limbă greacă. Aceste cuvinte, specifice latinei dunărene, au fost transmise limbii române, fiind absente din celelalte limbi romanice. 

Procesul de formare a limbii române s-a desfășurat atât în nordul, cât și în sudul Dunării, finalizându-se aproximativ în secolul al VII-lea. De la acest moment, se recunoaște existența poporului român și a limbii sale. În ierarhia limbilor romanice, româna ocupă poziția a cincea ca număr de vorbitori, succedând spaniolei, portughezei, francezei și italienei. 

Datorită particularităților sale, în studiile de lingvistică comparată, limba română este adesea menționată ca limba dacoromână sau dialectul dacoromân. De asemenea, este limbă oficială atât în România, cât și în Republica Moldova. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...