Ce înseamnă expresia „a plânge cu lacrimi de crocodil”. Care este originea ei și de ce o folosim greșit

Nicu Stan 05.07.2023, 18:05
Ce înseamnă expresia „a plânge cu lacrimi de crocodil”. Care este originea ei și de ce o folosim greșit

Limba română este plină de expresii verbale, însă una le dă de cap mutlora dintre români. Așadar, astăzi vă vom dezvălui ce înseamnă expresia „a plânge cu lacrimi de crocodil”. Care este originea ei și de ce este folosită greșit de către cei mai mulți dintre români.

Ce înseamnă „a plânge cu lacrimi de crocodil”. De unde provine această expresie

Ce înseamnă expresia „a plânge cu lacrimi de crocodil” este o necunoscută pentru unii dintre români. De asemenea, unii o cunosc, o folosesc, însă, din păcate, nu în sensul în care trebuie.

Expresia ”a plânge cu lacrimi de crocodil” înseamnă a mima tristeţea, a plânge prefăcut sau a a te manifesta cu făţărnicie. În spatele expresiei se ascunde o legendă antică din zona Nilului. Această expresie verbală este întâlnită în aproape toate limbile, însă foarte puțini știu că provine din Egipt.

A plange cu lacrimi de crocodil inseamna a te preface ca plangi
A plange cu lacrimi de crocodil inseamna a te preface ca plangi

Ce înseamnă expresia ”a plânge cu lacrimi de crocodil”

Expresia verbală „a plânge cu lacrimi de crocodil” înseamnă a mima tristeţea, a plânge prefăcut sau a te manifesta cu făţărnicie.

Originea acestei expresii este îndepărtată, regăsindu-se într-o legendă antică din zona Nilului. În legendă se arată că în vremea în care crocodilii îşi năşteau şi creşteau puii, vieţuitoarele înfricoşătoare recurgeau la un vicleşug pentru a putea găsi mai uşor hrană.

Astfel, crocodilii se aşezau pe malul fluviului Nil, imitând plânsul omului și prefăcându-se că suferă. Atunci când un om înduioşat de gemetele false se apropia era pe loc devorat.

De ce ar vărsa corcodilii lacrimi atunci când își devorează prada

De asemenea, există unele explicaţii conform cărora, crocodilii chiar varsă lacrimi atunci când îşi devorează prada.

“Glandele lacrimale ale crocodililor sunt controlate de acelaşi circuit neuromotor care reglează şi glandele salivare şi pe cele gastrice”, de aceea, atunci când se hrănesc, pentru că se activează glandele salivare, la fel se întâmplă şi cu cele lacrimale, ceea ce face ca animalul chiar să verse lacrimile.

Ipoteza este contestată de cercetători, care susţin că numai la aligatorii din America maxilarele sunt alcătuite în aşa fel încât să exercite o presiune asupra glandelor lacrimale.

Crocodilii ar plange cand isi evoreaza prada
Crocodilii ar plange cand isi evoreaza prada

Cum este folosită expresia „a plânge cu lacrimi de crocodil” de către unele persoane

În ultimii ani, expresia a migrat de la sensul ei iniţial, fiind utilizată astfel într-un mod greșit. Scriitorul Radu Paraschivescu a explicat cum a funcţionat mecanismul confuziei în cazul acestei expresii.

”Cum crocodilul este un animal masiv, semenii noştri care deduc mai mult decât citesc îşi spun că şi lacrimile lui trebuie să fie pe măsură: mari, grele, ditamai stropii săraţi! Şi-atunci, continuă ei raţionamentul – repet, un raţionament plecat dintr-o premisă falsă – , lacrimile de crocodil ar fi, chipurile, expresii zguduitoare ale părerii de rău”, explică Radu Paraschivescu.

Urmăriți Impact.ro și pe