De unde s-a inspirat Nicolae Ceaușescu când a construit Palatul Parlamentului. Ce scriu englezii despre el

Andra Daoud 26.12.2021, 20:03

Palatul Parlamentului, una dintre clădirile emblematice ale României, a fost inclus pe o listă a construcțiilor „jenante” de către jurnaliștii britanici. De unde s-ar fi inspirat fostul dictator Nicolae Ceuașescu atunci când a cerut să fie construită Casa Poporului și ce scrie presa engleză despre clădirea care găzduiește în prezent Parlamentul României.

De unde s-a inspirat Nicolae Ceaușescu atunci când a construit Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului a ajuns subiect de presă în Marea Britanie. Jurnaliștii de la Daily Mail au scris că Nicolae Ceaușescu s-ar fi inspirat din Coreea de Nord, dorind să construiască la București un centru civic inspirat de la Phenian. Publicația britanică a făcut un top al construcțiilor are căror costuri de întreținere sunt disproporționate față de utilitatea lor, iar pe listă a fost inclusă și Casa Poporului.

Alte simboluri artitectonice celebre incluse de către englezi pe lista construcțiilor „nereușite și jenante” sunt: Marble Arch Mound (Marea Britanie), Apartamente Intempo – Benidorm (Spania), Stadionul Olimpic – Montreal (Canada), Hotel Ryungyong – Phenian (Coreea de Nord), Podul Insulei Russky – Vladivostok (Rusia), New South China Mall – Dongguan (China), Ciudad Real Central Airport – Ciudad Real (Spania), Autogara Centrală Tel Aviv – Tel Aviv (Israel).

Palatul Parlamentului este a treia cea mai mare clădire din lume, iar construcția ei a costat 4 miliarde de lire sterline, notează jurnaliștii britanici. Costurile de întreținere sunt de aproape 6 milioane de lire pe an, în ciuda faptului că doar 30% din palat este ocupat.

De unde s-a inspirat Nicolae Ceaușescu atunci când a construit Palatul Parlamentului. Ce scriu englezii despre el
De unde s-a inspirat Nicolae Ceaușescu atunci când a construit Palatul Parlamentului. Ce scriu englezii despre el

„Palatul are opt tuneluri subterane în caz de război nuclear”

Interiorul Palatului Parlamentului are 23 de secțiuni, 1.100 de camere și găzduiește cele două camere ale Parlamentului României, un centru internațional de conferințe și trei muzee. Construcția a început în 1980, prin demolarea clădirilor din zonă și a fost finalizată în 1997. Este și cea mai grea clădire din lume, materialele folosite la construcția ei cântărind în total aproape 4.1 milioane de tone.

Structura colosală a făcut parte din planul dictatorului român Nicolae Ceauşescu de a crea un centru civic inspirat de capitala nord-coreeană, Phenianul. (…) Palatul are un total de 1.100 de camere, iar la insistenţele lui Nicolae Ceauşescu, opt tuneluri subterane în caz de război nuclear. mai notează jurnaliştii britanici.

Pentru a construi Palatul Parlamentului au fost relocați aproximativ 40.000 de bucureșteni și au fost demolate spitale și biserici, pentru a fi „curățată” zona din centrul Bucureștiului, mai arată Daily Mail.

Nu este prima dată când Palatul Parlamentului este inclus într-un astfel de clasament. Clădirea-simbol a Bucureștiului și a României se află pe locul 2 în lume la capitolul „cele mai costisitoare, lipsite de succes și rușinoase proiecte de arhitectură făcute vreodată”, top realizat de cel mai accesat site de arhitectură din lume, ArchDaily.

Urmăriți Impact.ro și pe