De la lovituri de artilerie la apeluri Zoom. Cum au schimbat sateliții spațiali ai lui Elon Musk războiul de la sol din Ucraina

Beatrice Dumitru 09.06.2022, 09:59
De la lovituri de artilerie la apeluri Zoom. Cum au schimbat sateliții spațiali ai lui Elon Musk războiul de la sol din Ucraina

De la lovituri de artilerie la apeluri Zoom, serviciul de internet al omului de afaceri Elon Musk a devenit un colac de salvare în războiul lanssat de Rusia în Ucraina. De fiecare dată când Oleksiy și colegii săi artilerişti lovesc o țintă rusească au o persoană căreia îi mulțumesc. Este vorba despre Elon Musk, cel mai bogat om din lume.

Sateliții lui Elon Musk, salvarea Ucrainei

Încorporat într-o zonă fierbinte din prima linie, la sud de orașul strategic Izium, în estul devastat de război al Ucrainei, Oleksiy folosește frecvent sistemului de comunicații prin satelit Starlink, deținut de SpaceX.

Când plănuiește un contraatac sau un baraj de artilerie, își apelează superiorii pentru comenzi de ultimă oră printr-un receptor de satelit Starlink, ascuns într-o groapă puțin adâncă din grădina unei cabane abandonate. Echipamentul de înaltă tehnologie este conectat la un generator care funcționează jumătate din zi. „Mulțumesc, Elon Musk”, a spus Oleksiy.

Nu este vorba doar despre comunicațiile militare. Alții din brigada 93 mecanizată a Ucrainei le-au transmis prietenilor și familiei că sunt în siguranță prin mesaje zilnice criptate prin satelit, după ce rețeaua locală de telefonie mobilă a fost întreruptă cu săptămâni în urmă în timpul bombardamentelor puternice.

De la lovituri de artilerie la apeluri Zoom. Cum au schimbat sateliții spațiali ai lui Elon Musk războiul de la sol, din Ucraina
Elon Musk a ajutat Ucraina în războiul contra Rusiei.

Dronele ucrainene s-au bazat pe Starlink

Primele 100 de zile ale invaziei Rusiei au provocat mii de morți și chiar mai mulți răniți. Forțele ucrainene se află acum într-un război de uzură cu armata rusă care, în ciuda eșecurilor din Kiev și din jurul lui, continuă să distrugă rezistența locală din estul țării.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări NATO au donat Ucrainei miliarde de dolari în echipament militar de la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie. Dar sistemul Starlink de la Elon Musk, bazat pe un grup de sateliți care zboară până la 200 de kilometri deasupra Ucrainei și transmit acces la internet de mare viteză, a devenit un colac de salvare pentru această țară, atât pe câmpul de luptă, cât și în războiul informațional.

Dronele ucrainene s-au bazat pe Starlink pentru a arunca bombe asupra pozițiilor avansate ale Rusiei, iar oamenii din orașele asediate de lângă granița cu Rusia au păstrat legătura cu cei dragi prin intermediul sateliților criptați. Volodimir Zelenski și-a actualizat în mod regulat milioanele de urmăritori din rețelele sociale din spatele rețelei lui Musk și a discutat prin Zoom cu liderii occidentali.

Utilizarea rețelei de satelit Starlink, atât pentru militari, cât și pentru civili, a zădărnicit eforturile Rusiei de a separa Ucraina de lumea exterioară, oferind Kievului o victorie atât de necesară împotriva Moscovei într-un conflict care nu dă niciun semn că s-ar putea încheia.

Impactul strategic este că a distrus total campania de informare a lui Vladimir Putin. Până astăzi, nu a reușit niciodată să-l reducă la tăcere pe Zelenski”, a spus generalul Steve Butow, director al portofoliului spațial la Unitatea de inovare a apărării, avanpostul tehnologic al Pentagonului din Silicon Valley.

Starlink a stârnit interesul multor armate occidentale

Războiul din Ucraina a oferit rețelei de sateliti a lui Musk și SpaceX, o încercare de foc care a stârnit interesul multor armate occidentale. Comandanții au fost impresionați de capacitatea companiei, în câteva zile, de a livra mii de stații satelit în țara devastată de război și de a le menține online, în ciuda atacurilor din ce în ce mai sofisticate din partea hackerilor ruși.

„Avem peste 11.000 de stații Starlink și ne ajută în lupta noastră de zi cu zi pe toate fronturile. Suntem pregătiți, chiar dacă nu există lumină, fără internet fix, prin generatoare care folosesc Starlink, să reînnoim orice conexiune în Ucraina”, a declarat Mihailo Fedorov, vicepremierul Ucrainei, pentru POLITICO.

Starlink nu este primul furnizor comercial de sateliți care va fi folosit pe câmpul de luptă. Armata Statelor Unite a folosit rețelele private în timpul Primului Război din Golf, o tactică care a devenit un pilon al zonelor de conflict la nivel global.

Avantajele sistemului Starlink

Sistemul lui Elon Musk se deosebește prin capacitatea sa de a rezista atacurilor rușilor, potrivit a trei oficiali militari și doi cercetători care au studiat Starlink.

Spre deosebire de sateliții tradiționali pe orbită înaltă, care orbitează la mii de kilometri deasupra pământului, plutind peste un punct de pe sol și transmitând semnale radio, noua generație de sateliți pe orbită joasă se bazează pe mult mai mulți sateliți care lucrează într-o constelație. Această configurație face mai dificilă, dacă nu imposibilă, deconectarea, deoarece un atacator ar trebui să identifice toți sateliții deodată pentru a paraliza întregul sistem.

De asemenea, Starlink este mai adaptabil, deoarece codul computerului fiecărui dispozitiv poate fi modificat rapid ca răspuns la posibile hack-uri. Luna trecută, Elon Musk a spus că Rusia își „intensifica” atacurile cibernetice asupra rețelei sale, iar SpaceX și-a rescris în mod repetat codul pentru a rămâne cu un pas înaintea Moscovei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...