Starlinkul lui Elon Musk, luat la ochi de Beijing. China trebuie să distrugă sateliții lui Elon Musk cu o armă „hard kill”

Mihnea Tălău 26.05.2022, 15:22
Starlinkul lui Elon Musk, luat la ochi de Beijing. China trebuie să distrugă sateliții lui Elon Musk cu o armă „hard kill”

Cercetătorii de la Beijing Institute of Tracking and Telecommunications Technology au numit „Starlink” o amenințare la adresa securității naționale a Chinei din cauza „potențialului său uriaș pentru aplicații militare”. China are nevoie de o armă „hard kill” pentru a distruge sateliții Starlink ai lui Elon Musk, au declarat aceștia.

China vrea „să dezvolte în mod viguros contramăsuri”

Starlink este proiectul de conectivitate globală al lui Elon Musk, format din mii de sateliți aflați pe o orbită apropiată de Pământ, cuplate cu terminale la sol care oferă utilizatorilor săi acces la internet de mare viteză, scrie The Telegraph.

Într-o lucrare publicată în revista chineză Modern Defence Technology, echipa de cinci academicieni afirmă că Starlink ar putea fi folosit de armata americană și a cerut Chinei să dezvolte arme pentru a distruge rețeaua de conectivitate la internet. În lucrare se spune că: „este necesar să se dezvolte în continuare tehnologiile aferente și să se formeze capacități de eliminare”.

Aceștia adaugă că China ar trebui „să dezvolte în mod viguros contramăsuri” și să fie pregătită să „folosească o combinație de tehnici de soft kill și hard kill” împotriva rețelei de sateliți.

O traducere a concluziei documentului spune că impulsul anti-Starlink este necesar pentru ca China „să mențină și să obțină avantaje spațiale în jocul spațial feroce”. Punctul de vânzare unic al Starlink este ușurința cu care se poate implementa, ceea ce a făcut ca tehnologia să fie implementată în Ucraina în timp ce armata rusă bombarda rețelele de telefonie convenționale ale țării.

Surpriza pe care Elon Musk a făcut-o României. Starlink este activ și pe teritoriul țării noastre. Cât costă serviciul

China ar putea ataca Starlink în timpul unei invazii a Taiwanului

Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, a declarat în martie că Starlink nu mai este o tehnologie „pur civilă”, după ce domnul Musk a răspuns direct pe Twitter solicitărilor guvernului ucrainean de a avea acces la sateliții săi.

Rogozin a spus: „Am avertizat în legătură cu el, dar „muskofilii” noștri au spus că este lumina cosmonauticii mondiale. Iată, uitați, a ales tabăra”.

Cercetătorii americani au propus utilizarea Starlink ca o alternativă la GPS, bazându-se pe semnalele de sincronizare ale sateliților ca alternativă la sistemul de poziționare vechi de zeci de ani, considerat de mult timp o țintă pentru țările care încearcă să paralizeze tehnologia militară occidentală.

Un scenariu posibil pentru China de a ataca Starlink ar putea fi în timpul unei invazii a Taiwanului în care SUA intervine pentru a sprijini națiunea insulară.

Luni, președintele american Joe Biden a promis să apere Taiwanul în cazul unei invazii din partea Chinei, comparând perspectiva unui atac militar cu războiul din Ucraina. El a declarat că SUA și-au luat „angajamentul” de a apăra Taiwanul, pe care China continentală îl descrie ca fiind o provincie separatistă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...