Franța și Germania vor să încheie războiul din Ucraina. Conținutul discuțiilor dintre Macron, Scholz și Vladimir Putin

Iancu Andreea 28.05.2022, 23:06
Franța și Germania vor să încheie războiul din Ucraina. Conținutul discuțiilor dintre Macron, Scholz și Vladimir Putin

Războiul din Ucraina se desfășoară deja de mai bine de trei luni în teritoriul vecin, iar armata rusă nu pare să bată deocamdată în retragere totală, deși și-a concentrat atacul asupra regiunilor din sud și sud-est. Totuși, liderii principalelor state încearcă să ducă discuția către negocierea unui tratat de pace. Recent, Franța și Germania au reluat conversațiile cu Vladimir Putin. Liderii celor două state au purtat o conversație cu liderul rus, care s-a întins pe o durată de 80 de minute.

Ce au discutat Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz cu Vladimir Putin

Liderul francez și omologul său german au purtat sâmbătă un dialog telefonic cu președintele rus. Cei trei lideri au discutat timp de 80 de minute, ca urmare a inițiativei lui Emmanuel Macron și Olaf Scholz, potrivit detaliilor oferite de biroul de presă al Executivului german. Printre subiectele discutate, Macron și Scholz au solicitat încetarea imediată a focului în Ucraina.

Cancelarul german și președintele francez au cerut retragerea soldaților ruși împreună cu încetarea focului. De asemenea, cei doi șefi de stat au mai solicitat președintelui Vladimir Putin să ia parte la negocieri serioase și directe cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski. Astfel, cei doi vor putea găsi o soluție diplomatică pentru încheierea conflictului.

Ce au discutat Macron, Scholz și Vladimir Putin recent
Vladimir Putin a purtat o discuție telefonică cu președintele Franței și cel al Germaniei

Franța și Germania încurajează discuțiile pentru pace între cei doi lideri implicați

Oficialul de la Palatul Elysee a mai menționat în cadrul unei declarații, că „orice soluție privind încetarea războiului trebuie negociată între Moscova și Kiev”. De asemenea, Emmanuel Macron și Olaf Scholz au solicitat lui Putin să ridice blocada rusă asupra portului Odesa. Declarația de presă oferită de președinția franceză mai precizează că cei doi lideri ai Franței și Germaniei au cerut să fie eliberați cei aproximativ 2.500 de luptători ucraineni care s-au predat la Azovstal. Aceștia au fost luați prizonieri de către forțele ruse, în urmă cu câteva zile.

Pe de altă parte, a fost solicitată ridicarea blocadei ruse, care împiedică exporturile de cereale ucrainene din portul Odesa prin Marea Neagră. Motivul principal invocat de către cei doi lideri occidentali îl reprezintă evitarea unei crize alimentare globale. De asemenea, în declarația oficială a biroului de presă francez, despre discuțiile dintre cei trei lideri, se precizează că partea rusă ar fi dispusă să reia dialogul de pace cu Ucraina, în ciuda acuzațiilor de „înghețare a negocierilor” atribuite părții ucrainene. În plus, Kremlinul a solicitat la rândul său ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei la schimb cu deblocarea portului ucrainean.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...