De ce trifoiul cu patru foi este simbolul norocului

Ileana Mlădinoiu 21.09.2020, 13:48
De ce trifoiul cu patru foi este simbolul norocului

Împreună cu talismanele picior de iepure și potcoava de cal, trifoiul cu patru foi este unul dintre simbolurile norocului.

De ce trifoiul are 4 foi

Botanistul Gregory Cianfarani explică simplu că trifoiul are patru foi, așa cum oamenii au zece degete, precizând că “la bază, mugurii de trifoi dau frunze formate din trei pliante. Dacă ar fi să vorbim strict în termeni de anatomie, atunci am vorbi despre trifoi cu patru foi”.

Un trifoi cu patru frunze, vă va spune orice căutător de plante, se găsește mai rar, din motive întemeiate: este rezultatul unei anomalii genetice în trifoi. Potrivit botanistului, “această anomalie este posibilă atunci când vă aflați în prezența unor organisme vii. Cu toate acestea, nu înseamnă că acești trifoi au o stare de sănătate precară.

Uneori oamenii au mai mult sau mai puțin de zece degete, este același lucru. “O simplă anomalie a naturii poate provoca un trifoi cu cinci frunze sau chiar cu mai multe frunze. Se estimează că există o șansă de 1 din 10.000 ca un trifoi să aibă patru frunze.

Prin urmare, s-ar putea considera că raritatea sa este un motiv suficient pentru a face norocoasă o persoană care găsește un astfel de trifoi. Cu toate acestea, în Occident, este asociat cu multe credințe. Una dintre ele este de origine religioasă.

De ce trifoiul cu patru foi este simbolul norocului
De ce trifoiul cu patru foi este simbolul norocului

Trifoiul cu patru foi este simbolul norocului

În tradiția catolică, se crede că cele trei frunze ale plantei reprezintă Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Prin extensie, fiecare frunză a trifoiului este asociată cu o virtute. Prima frunză poartă speranță, a doua credință, a treia caritate. Când este prezentă a patra frunză, reprezintă deja norocul.

Trifoiul, cel cu trei foi, a devenit unul dintre semnele distinctive ale Irlandei. Patrick al Irlandei, mai cunoscut sub numele de Sf. Patrick, a folosit imaginea de trifoi pentru a creștiniza țara în secolul al V-lea. De atunci, tradiția a rămas și trifoiul a devenit unul dintre emblemele incontestabile ale națiunii. Druizii credeau că trifoiul este o plantă specială, iar creștinii că frunzele în număr de trei reprezintă Sfânta Treime.

Trifoiul cu 4 frunze este rezultatul unui eveniment deosebit de rar, care modifică informațiile genetice asupra speciei Trifolium repens, trifoiul târâtor (trifoi alb). Se crede că există un singur trifoi cu patru frunze pentru aproximativ, cum am mai spus, zece mii de așa-numiți trifoi “normali” cu trei frunze. Vorbim despre adevăratul trifoi cu patru frunze al familiei Fabaceae (Leguminoase).

Și chiar mai rar, există o mutație a acestei plante care dă nu un trifoi cu patru frunze, ci un trifoi cu 5 sau chiar un trifoi cu 6 sau 7 frunze.

Simbolul trifoiului cu 4 foi vine de departe: o legendă veche spune că Eva a luat un trifoi din Grădina Edenului după ce a fost alungată din ea. “Acest trifoi trebuie să-i amintească de viața minunată pe care o pierduse pentru totdeauna”, potrivit lui Richard Webster în 365 de moduri de a atrage norocul.

Căutați să descoperiți trifoiul cu 4 foi, iar atunci când îl veți descoperi, aducându-vă aminte că fiecare frunză de trifoi are o semnificație aparte (prima frunză simbolizează speranța, a doua frunză este credința, a treia frunză dragostea, iar a patra norcu), păstrați-l bine.

Urmăriți Impact.ro și pe