De ce trebuie să mănânci pește în ziua de Florii. Ce spune tradiția, de fapt

Cazacu Alexandru 07.04.2023, 17:50
De ce trebuie să mănânci pește în ziua de Florii. Ce spune tradiția, de fapt

Duminica Floriilor este una dintre cele mai vechi și mai importante sărbători creștine. Aceasta marchează intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim și este sărbătorită anual, cu o săptămână înainte de Paște. Chiar dacă pică în Postul Mare, credincioșii care postesc au dezlegare la pește de Florii. De ce trebuie să mănânci pește în ziua de Florii și ce spune tradiția, de fapt, poți afla în rândurile ce urmează.

Potrivit rânduielilor bisericești, creștinii ortodocși au dezlegare la pește de Florii

După cum spuneam, Floriile amintesc de un moment foarte important din istoria creștinismului. Mai exact, este vorba despre intrarea Domnului în Cetatea Ierusalimului, oraș în care sărbătoarea a fost celebrată pentru prima oară. În acest an, Paștele pică pe 16 aprilie, prin urmare, creștinii ortodocși vor sărbători Floriile pe data de 9 aprilie 2023.

Duminica Floriilor îi pregătește pe credincioși pentru Săptămâna Patimilor, după cel mai lung și mai aspru post de peste an. Fiind ultima sărbătoare importantă din Postul Mare, persoanele care au decis să postească au dezlegare la pește. De fapt, această este a doua și ultima dezlegare la pește din Postul Sfintelor Paști.

Dezlegare la pește de Florii. Ultima zi din Postul Mare în care se consumă pește

Duminica Floriilor pică, după cum spuneam, în Postul Paștelui, însă Biserica Ortodoxă a îngăduit ca în această zi să se mănânce pește. Postul Mare a început pe data de 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie, în Sâmbăta Mare.

Spre deosebire de postul Crăciunului, Postul Sfintelor Paști este mai lung și mai aspru, având doar două zile cu dezlegare la pește. Prina a fost la sărbătoarea Bunei Vestiri (25 martie), iar cea de-a doua dezlegare la pește este de Florii, pe 9 aprilie. În această zi, credincioșii care țin post au voie să consume preparate din pește, conform rânduielilor bisericești.

De ce trebuie să mănânci pește în ziua de Florii

În scrierile bisericești se menționează faptul că Iisus Hristos ar fi cerut să mănânce pește în această zi, de aceea Biserica dă dezlegare la pește.

În plus, bătrânii de pe la sate spun că persoanele care mănâncă pește de Florii se vor lecui de boală și vor avea parte de bunăstare pe tot parcursul anului. Așadar, peștele nu trebuie să lipsească de pe mesele credincioșilor în Duminica Floriilor.

De asemenea, după mai multe zile de post, consumul de pește este ideal și un răsfăț pe măsura așteptărilor. Pe lângă toate acestea, pește poate fi gătit în nenumărate moduri.

Dezlegare la pește de Florii
De ce se dă dezlegare la pește de Florii

Rugăciunea care se rostește în Duminica Floriilor

De florii, credincioșii din toate colțurile țării merg la biserică, unde duc ramuri de salcie. Acestea sunt sfințite de către preot, iar apoi enoriașii le duc acasă și le așază la loc de cinste. Cei care nu pot ajunge la biserică, pot rosti această rugăciune de Florii. Se spune că are puterea de a ne ajuta la greu și poate fi rostită ori de câte ori simțim nevoia. Iată cum sună rugăciunea pentru ziua de Florii:

„Doamne, Dumnezeul nostru, Care șezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta și ai trimis pe Unul Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea și prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care ședea întru întuneric și în umbra morții, luând semnele biruinței, ramuri de copaci și stâlpări de finic, I a prevestit învierea, Însuți, Stăpâne, păzește ne și pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte prăznuire.

Și precum pe acele popoare și pe acei prunci care Ți au strigat Ție: osana, apără ne și pe noi, ca prin laude și cântări duhovnicești să ne învrednicim de dătătoarea de viață învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună ești binecuvântat, cu Preasfântul și bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.

Așadar, iată că am aflat împreună de ce este dezlegare la pește de Florii, dar și ce rugăciune este bine să rostim în Duminica Patimilor. După cum ați putut observa, consumul de pește în ziua de Florii are atât o semnificație practică, fiind un aliment hrănitor permis în perioada postului, cât și o semnificație simbolică, legată de tradiția și simbolismul creștin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...