Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023. Ce este interzis să faci

Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023. Ce este interzis să faci

Dintre toate posturile de peste an, Postul Paștelui este cu siguranță cel mai aspru. Postul Mare ține nu mai puțin de 40 de zile, perioadă în care credincioșii nu consumă deloc alimente de origine animală. În schimb, există câteva zile în care, cei care au decis să postească pot mânca pește. Câte zile cu dezlegare la pește sunt în Postul Paștelui 2023, puteți afla în continuare.

Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023

În acest an, Postul Paștelui începe la finele lunii februarie și ține șapte săptămâni, fiind cel mai aspru dintre posturile de peste an. În această perioadă, cei care au decis să postească, nu mănâncă deloc alimente de origine animală, însă există unele zile în care creștinii pot consuma pește.

Conform rânduielilor bisericești, în fiecare post credincioșii au dezlegări la pește, ulei și vin. Perioada postului este una de curățire trupească și sufletească, însă Biserica a rânduit ca persoanele care postesc să aibă parte și de aceste dezlegări. Asta pentru a nu-și pierde motivația pe parcursul postului.

Câte zile cu dezlegare la pește sunt în Postul Paștelui 2023

Așadar, vreme de nu mai puțin de 48 de zile, credincioșii trebuie să se abțină de la alimentele „de dulce”. În Postul Paștelui, creștinii ortodocși au doar două zile cu dezlegare la pește, în două mari sărbători din perioada postului.

În acest an, prima dezlegare la pește din Postul Mare este pe 25 martie, în ziua praznicului Bunei Vestiri. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din an, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Așadar, cei care țin postul pot consuma preparate din pește în această zi.

A doua dezlegare la peste din Postul Paștelui este cu o săptămână înainte de Învierea Domnului. Mai exact, creștinii ortodocși au dezlegare la pește și pe 9 aprilie, în Duminica Floriilor.

Când începe Postul Paștelui 2023

Potrivit rânduielilor bisericești, Postul Mare începe după Duminica izgonirii lui Adam din Rai și se încheie în Sâmbăta Mare. Având în vedere că Paștele pică în acest an pe 16 aprilie, Postul Paștelui începe pe 26 februarie și se încheie pe 15 aprilie.

Spre deosebire de Postul Paștelui, în Postul Nașterii Domnului (Postul Crăciunului) sunt mai multe zile cu dezlegare la pește.

Ce este interzis să faci în Postul Paștelui

La fel ca și în alte zile de post, în Postul Paștelui nu se fac nunți, cumetrii și botezuri. Duhovnicii ne învață că nu se dansează și nu se cântă în Postul Mare.

În perioada postului, credincioșii nu consumă carne, ouă și lactate. Nici alcool nu se consumă în Postul Paștelui și nici nu se fumează. În Postul Paștelui este interzisă chiar și împreunarea dintre bărbat și femeie.

După cum spuneam, preparatele din pește nu se consumă decât în zilele cu dezlegare. Postul este mai aspru în Săptămâna Patimilor, iar în Vinerea Mare se ține post negru (nu se mănâncă deloc).

Acum că știm care sunt acele zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui, iată și o rugăciune care se citește în fiecare post.

Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui
Câte zile cu dezlegare la pește sunt în Postul Mare 2023

Rugăciune pentru zilele de post

După cum am menționat și în rândurile, postul este o perioadă de curățire trupească și sufletească. Tocmai de aceea, duhovnicii ne învață că este bine să ne rugăm în această perioadă pentru iertarea păcatelor. În rândurile de mai jos, noi v-am pregătit o rugăciune frumoasă și puternică, pe care o puteți rosti în Postul Paștelui.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.

Așadar, iată că am aflat nu numai care sunt acele zile cu dezlegare la pește în Postul Mare, ci și care este rugăciunea ce trebuie rostită în această perioadă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...