Când sunt Floriile în 2023. Pe ce dată pică și ce este bine să faci

Emanuela Pană 07.02.2023, 11:24
Când sunt Floriile în 2023. Pe ce dată pică și ce este bine să faci

În fiecare an, cu o săptămână înainte de Sfintele Paști, creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Sărbătoarea marchează începutul Săptămânii Patimilor și se sfârșește odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos. Află, în continuare, când sunt Floriile în 2023.  

Care este semnificația Floriilor?  

Duminica Floriilor (9 aprilie 2023) marchează intrarea triumfală a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat, înainte de Pătimirea Sa. 

Duminica Floriilor este primul praznic împărătesc, cu dată schimbătoare, din cursul anului bisericesc și precede cu o săptămâna duminica Paștilor. Duminica Intrării Domnului în Ierusalim marchează singurul moment din paginile Sfintei Scripturi în care Hristos este aclamat ca Împărat de către popor („Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!“  – Ioan 12,13). 

Scena întâmpinării Domnului în orașul sfânt este consemnată de toți cei patru Sfinți Evangheliști, (Matei 21, 1-16; Marcu 11, 1-11; Luca 19, 29-48; Ioan 12, 12-18). Potrivit Evangheliei după Ioan, principalul motiv al sărbătorii publice care a însoțit Intrarea Domnului în Ierusalim a fost învierea lui Lazăr din Betania, minunea având loc în ziua precedentă (sâmbătă).  

Vezi și: Cel mai ciudat obicei de Florii, din România. Plus: ce e total interzis să faci

Când sunt Floriile în 2023? Pe ce dată pică?

Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim se celebrează anual, cu o săptămână înainte de Paști. Anul acesta, Paștele Ortodox pică pe data de 16 aprilie, în vreme ce catolicii vor sărbători Învierea Domnului cu o săptămână mai devreme, respectiv duminică, 9 aprilie.  

Paștele este o sărbătoare de o mare importanță pentru creștini, a cărei dată este variabilă și în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, de pildă, Rusaliile. Paștele Ortodox este sărbătorit an de an în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea din 325 d.Hr. 

În acest an, sărbătoarea Floriilor are loc pe data de 9 aprilie, într-o zi de duminică. Deși data variază de la an la an, Floriile sunt sărbătorite mereu duminica. În mod tradițional, Floriile mai sunt numite și Duminica Patimilor, Duminica Floriilor a Patimilor Domnului sau Intrarea Domnului în Ierusalim.  

Citește și: Ce trebuie să faci de Florii ca să îți meargă bine tot anul. Cele mai cunoscute superstiții populare

Tradiții și obiceiuri de Florii 2023 

Asemenea altor sărbători, Duminica Floriilor, vestitoarea Paștelui, este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri. În primul rând, pentru că de Florii Biserica dă dezlegare la pește, acesta nu trebuie să lipsească din meniul de sărbătoare.  

Cand sunt Floriile in 2023
Traditii si obiceiuri de Florii 2023

Creștinii obișnuiesc ca în ziua de Florii să meargă la Sfânta Liturghie, iar la finalul slujbei pleacă acasă cu flori și salcie sfințite de preot. În plus, tradiția spune că cei ce se împărtășesc de Florii au mari șanse să li se îndeplinească orice dorință își pun în gând atunci când se apropie de slujitorul Domnului.  

Tot potrivit tradiției, în ziua de Florii, în unele zone din țară, fetele obișnuiesc să pună o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, obiectele pot fi filosite în descântece de dragoste și de sănătate. De asemenea, gospodinele coc plăcinte pe care le împart cu bucurie săracilor.  

Deoarece este o sărbătoare cu mare însemnătate pentru creștinii ortodocși și nu numai, de Florii 2023 nu se spală pe cap, pentru a nu albi înainte de vreme. Dacă este neapărat necesar, folosește numai apă sfințită sau descântată pentru a-ți curăța scalpul și părul.  

Se mai spune că în această zi este bine să se aerisească hainele, să se primenească obiectele din casă, iar fetele să-şi scoată zestrea afară, în soare, pentru a-şi atrage ursitul. Tinerele care vor să-și întâlnească sufletul-pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopții și să se spele pe cap cu ea. Mai apoi, apa se aruncă la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit. 

Rugăciunea care se rostește în Duminica Floriilor  

„Domnului să ne rugăm,

Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin“.

Când sunt Floriile în 2023 și în următorii ani? 

Floriile în Calendarul Creștin Ortodox în următorii opt ani: 

  • 2023 – 11 aprilie; 
  • 2024 – 28 aprilie; 
  • 2025 – 13 aprilie; 
  • 2026 – 5 aprilie; 
  • 2027 – 25 aprilie; 
  • 2028 – 9 aprilie; 
  • 2029 – 1 aprilie; 
  • 2030 – 21 aprilie.  

Floriile în Calendarul Catolic în următorii opt ani: 

  • 2023 – 4 aprilie; 
  • 2024 – 21 aprilie; 
  • 2025 – 6 aprilie; 
  • 2026 – 29 aprilie; 
  • 2027 – 18 aprilie; 
  • 2028 – 2 aprilie; 
  • 2029 – 24 martie; 
  • 2030 – 14 aprilie. 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...