De ce sunt speciale persoanele care au ochi albaștri. Cercetătorii sunt siguri de asta

Mirabela Vasile 14.09.2020, 11:49
De ce sunt speciale persoanele care au ochi albaștri. Cercetătorii sunt siguri de asta

De multe ori s-a vehiculat ideea că persoanele care au ochii albaștri sunt foarte speciale și chiar există un studiu care arată că nu este doar o vorbă aruncată în vânt. Specialistul Paul Van Slembrouck a dezvăluit de ce culoarea albastră a ochilor este una foarte interesantă și complicată. Culoarea ochilor este dată de iris ce este format din două straturi.

Ce fenomen stă în spatele ochilor albaștri

Vorbim despre epiteliul din spate și stroma, partea cu rol cognitiv și structural din față. Epiteliul conține două celule ce au pigmenți negri și maro. Acesta îl observăm și în punctele negre pe care le avem în ochi. Totodată, stroma este alcătuită din fibre de colagen incolore. De asemenea, stratul are un pigment mai închis numit melanină, care uneori poate conține depuneri în exces de colagen.

Astfel, în timp ce o parte de lumină care intră în ochi este absorbită de pigment, particulele din stromă risipesc lumina și astfel se ajunge la nuanța albastră.

De asemenea, oamenii care au ochii albaștri sunt speciale din simplul motiv că nuanța lor este în totalitate structurală. Acești oameni au o stromă absolul incoloră și nu au pigment ce conține depozite de colagen. Ceea ce înseamnă că lumina care intră în ea este împrăștiată înapoi în atmosferă și, ca urmare a efectului Tyndall, creează o nuanță albastră. Cel mai bizar lucru este că ochii albaștri nu au, de fapt, o anumită culoare: totul depinde de cantitatea de lumină la care te uiți.

Doar 8% din toti oamenii au ochii albastri
Doar 8% din toti oamenii au ochii albastri

Ochii albaștri, mutație genetică

De altfel, specialiștii sunt de părere că ochii albaștri au apărut la o persoană care a suferit o mutație genetică în urmă cu 6-10.000 de ani în urma. Așadar, persoanele cu ochii albaștri se pot mulțumi cu faptul că au aceeași strămoși ca Daniel Craig, Bradley Cooper sau Brad Pitt.

Totodată trebuie să știm că ochii albaștri sunt foarte rari și doar 8% din populația globului dețin această nuanță a ochilor. Cea mai dominantă culoare a ochilor este căprui într-o proporție de 55%.

Încă un lucru interesant este că persoanele care au ochii albaștri sunt mult mai sensibili la lumină. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că persoanele acestea nu au melanină în iris. Melanina este substanța folosită pentru a proteja ochiul de lumina intensă. De altfel, lipsa melaninei permite să intre mai multa lumină, ceea ce înseamnă că pe timp de noapte oamenii cu ochii albastri văd foarte bine.

Urmăriți Impact.ro și pe