De ce se opune Olanda intrării României în Schengen. Așteptările guvernului de la Haga

Mihnea Tălău 21.10.2022, 12:37
De ce se opune Olanda intrării României în Schengen. Așteptările guvernului de la Haga

Imediat după ce Parlamentul European a recomandat aderarea României la Schengen, Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru intrarea României şi a Bulgariei în zona de circulație liberă în Europa.

Olanda se opune intrării României în Schengen

Olanda susține că trebuie analizat dacă România a îndeplinit toate condițiile, iar procesul ia timp. Guvernul dela Haga a spus că are încă
nevoie de informații actualizate de la Comisia Europeană privind toate cerințele pe care România trebuie să le îndeplinească înainte de a lua o decizie politică privind solicitarea de aderare la spațiul Schengen.

România a avut un mic sprijin în parlamentul olandez.
Coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European a afirmat că partidul din care face parte, Democraţii 66, a votat împotriva acestei rezoluţii.

„Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare”, a declarat ea.

Precizări ale Ambasadei Olandei la București

Premierul Mark Rutte Mark Rutte a susținut în timpul vizitei efectuate pe 12 octombrie în România, că țara sa „nu este, în principiu, împotriva aderării României”, dar de intrarea în Schengen poate fi vorba doar ”atunci când toate condiţiile sunt îndeplinite”.

Ambasada Olandei la București susține că guvernul premierului Mark Rutte are nevoie de sprijinul Parlamentului de la Haga înainte de o decizie favorabilă, iar procesul de analiză va lua timp.

„Când cerințele sunt îndeplinite, aderarea va fi posibilă. Pentru a fi capabili să judecăm, avem nevoie de informații actualizate de la Comisia Europeană pe toate zonele relevante pentru luarea unor decizii politice privind aderarea la Schengen”, a transmis Ambasada Olandei.

În prezent, România, Bulgaria, Croaţia, Cipru și Irlanda sunt țările membre ale Uniunii Europene care nu fac parte din Spațiul Schengen.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...