UPDATE: Parlamentul European a adoptat rezoluția care propune primirea României în spațiul Schengen

Mihnea Tălău 18.10.2022, 11:46
UPDATE: Parlamentul European a adoptat rezoluția care propune primirea României în spațiul Schengen

UPDATE:

Cu 547 de voturi pentru și 49 împotrivă, Parlamentul European a adoptat, marți, rezoluția care propune primirea României în spațiul Schengen.

În rezoluția Parlamentul European se ”reaminteşte că toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011”.

Eurodeputaţii, constatând că spaţiul Schengen este „una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene” au criticat faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei şi României, cu toate că cele două ţări îndeplinesc de mult timp condiţiile necesare.

Decizia privind admiterea României în spațiul Schengen ar putea fi luată până la finalul acestui an.

Știrea inițială:

Europarlamentarii vor vota marți, la Strasbourg, rezoluţia privind susţinerea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, începând cu anul viitor. Aproape toți sunt de acord că spațiul de călătorie fără frontiere ar trebui extins pentru a include Bulgaria și România cât mai curând posibil,

Se așteaptă un vot covârșitor în favoarea aderării României

Marți după-amiază, eurodeputații vor dezbate cu Consiliul și Comisia asupra controalelor la frontierele interne în spațiul Schengen, în urma unei hotărâri a Curții de Justiție a UE. Se așteaptă să fie un vot covârșitor în favoarea aderării țării noastre.

Curtea a decis în luna aprilie,  o perioadă de până la șase luni pentru efectuarea controalelor la frontieră din cauza unor amenințări grave, ce poate fi prelungită numai dacă apare o nouă amenințare, cu excepția cazului în care există circumstanțe excepționale care pun în pericol funcționarea generală a spațiului Schengen.

După votul de marți, aderarea României la Schengen va fi dezbătută și în luna decembrie de Consiliul Justiție și Afaceri Interne. Atunci, țara care deține președinția Consiliului UE, Cehia, ar trebui să pună pe ordinea de zi aderarea României la Spațiul Schengen. Doar că este nevoie de unanimitate de voturi pentru a trece.

Consiliul European de la Bruxelles. Liderii UE discuta despre pandemia de coronavirus, preturile la energie șs gaze si Rusia

România îndeplinește de mai mult de 10 ani criteriile tehnice de aderare la spațiul Schengen, însă aderarea a fost blocată de mai multe ori la nivel politic, în Consiliul European, chiar dacă Parlamentul European și Comisia Europeană au susținut România.

Avantajele aderării la Schengen

Normele Schengen elimină controalele la frontierele interne, armonizând și consolidând în același timp protecția frontierelor externe ale zonei. După intrarea în spațiul Schengen, oamenii pot călători dintr-un stat membru în altul fără a fi supuși controalelor la frontieră. Autoritățile naționale competente pot, totuși, să verifice persoanele fizice la frontierele interne sau în apropierea acestora, în cazul în care informații din cadrul poliției justifică temporar intensificarea supravegherii.

Schengen include și o politică comună în domeniul vizelor pentru sejururi scurte în cazul cetățenilor din afara UE și ajută statele participante să își unească forțele în lupta împotriva criminalității, cu ajutorul cooperării polițienești și judiciare.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...