De ce nu ne putem vaccina ”la liber”? Editorial Alin Buzărin

Alin Buzărin 16.03.2021, 19:42
De ce nu ne putem vaccina ”la liber”? Editorial Alin Buzărin

Platforma națională merge greu sau deloc. La telefon ți se răspunde anevoie. De multe ori, primești propuneri aiuritoare. Persoanelor din Brăila li se spune că mai sunt locuri în Maramureș, iar bihorenilor li se sugerează să se deplaseze, pentru a fi înțepați, în Delta Dunării. Înțepați cu acul, nu de țânțari, anofelul începe să fie zburdalnic abia peste vreo două luni, când se face mai cald.

Ieftin, nu-i așa?

Zilele astea, de luni încoace, în vreme de noi șoricăream pe deja legendara platformă sau ascultam liedurile roboților telefonici de la numărul pus la dispoziție de Autorități, niște demnitari belgieni distrați și neatenți (secretarul de stat pentru protecția consumatorului din Belgia, care va plăti probabil pentru această naivitate) au scăpat pe Twitter prețurile diverselor tipuri de vaccin. De la circa 2 euro doza, în cazul mult-hulitului AstraZeneca, trecând prin 12 euro pentru Pfizer și ajungând până la 18 euro ”porția” de Moderna.

AstraZeneca, doi euro dai, doi euro face?

Ce să pricepem din twittereala belgienilor? Că dacă AstraZeneca face 2 euro, iar celelalte costă 12 sau 18, înseamnă că AstraZeneca e inferior calitativ? Asta ar putea înțelege lumea, acum când după Astra au început să apară diverse reacții ciudate, când în multe țări din UE vaccinul a fost deja retras, când în România s-au înregistrat doar în ultimele 24 de ore nu mai puțin de 33.000 de renunțări la programările făcute deja pentru a primi înțepătura suedezo-britanică? Că AstraZeneca e o zeamă chioară și nocivă, de vreme ce costă doar 2 euro, iar serurile rivale ajung la de șase până la nouă ori mai mult? Dar lucrurile nu stau deloc așa.

De ce nu ne putem vaccina ”la liber”? Editorial Alin Buzarin
Doctorul Marius Geanta

Explicația e alta

Diferențele rezultă din negocieri la nivel de Comisie Europeană, țin de tehnologia folosită pentru fabricare, nicidecum de calitate și în niciun caz de eficiență. Explicația a oferit-o astăzi pentru ziare.com doctorul Marius Geantă (foto), președintele Centrul pentru Inovație în Medicină. În esență, un ONG care are cu totul alte preocupări decât aceea de a aburi oamenii că AstraZeneca e o zeamă chioară, iar adevăratele panacee sunt celelalte.

Întrebări firești

Tot de la doctorul Geantă am aflat ieri și alte lucruri. (Ne știm de două decenii, de când el, înainte de a face ce face astăzi, a debutat în presa sportivă, reușind texte remarcabile, mai ales o serie de interviuri excepționale cu personalități ale lumii cultural-sportive). L-am întrebat direct, observând că vaccinurile n-au prețuri deloc mari, de ce nu se pun în vânzare la liber. Adică te duci, ți-l cumperi, mergi într-un cabinet privat, te înțepi, cei de-acolo de bifează într-un sistem, îți dau o hârtie la mână, apoi te duci la rapel și gata. Nu mai șoricărești platforma, nu mai asculți lieduri la telefon.

Priorități europene

Răspunsul a venit mai direct decât mă așteptam. În primul rând, pentru că încă nu sunt suficiente doze. Cum România importă săptămânal cam 200.000 de doze de Pfizer și în total cam 400.000 (dacă nu chiar o jumătate de milion) de doze de vaccin, se ajunge la o cifră de aproape două milioane de doze intrate în țară pe lună. Înseamnă, spune doctorul Marius Geantă, că prin vară varianta ar putea fi luată în discuție. Dar tot el spune că prioritățile Comisiei Europene sunt altele decât punerea vaccinurilor în vânzare. CE urmărește să imunizeze prioritar categoriile sociale de risc ridicat. Personal medical, vârstnici și așa mai departe. Iar România, ca stat la porțile căruia flutură stegulețul albastru cu steluțe galbene, aderă trup și suflet la ideologia europeană, fie ea și de ordin sanitar.

Fur Elise

Așadar, e depărtișor momentul în care o să ne ducem să cumpărăm vaccinul din colț, apoi o să mergem la dispensarul de pe colțul celălalt să ne înțepe. Mai avem de migălit pe platformă și de ascultat Beethoven de la robotul centrului de vaccinare. Mie aseară mi-au pus Fur Elise și aproape c-am simțit o înțepătură în braț…

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...